Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 04:41
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Απόφαση – σταθμός για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων

ÊáôáóôñïöÝò óôçí ÌÜíäñá ÁôôéêÞò áðü ôéò ðëçììýñåò ôçí ÔåôÜñôç 27 Éïõíßïõ 2018. Áðü ôçí Ýíôïíç âñï÷üðôùóç ôï âñÜäõ ôçò Ôñßôçò 26/6 ïé äñüìïé ðëçììýñéóáí, áõôïêßíçôá ðáñáóýñèçêáí êáé õðÝóôçóáí óçìáíôéêÝò æçìéÝò, óå Üëëá óçìåßá ôá íåñÜ Ýóêáøáí ôïí äñüìï, áëëïý îÞëùóáí ôá Ýñãá ðïõ ãßíïíôáí ãéá ôçí áðïêáôÜóôáóç ôçò ðåñéï÷Þò ìåôÜ ôçí êáôáóôñïöÞ ôïõ ðåñááóìÝíïõ Íïåìâñßïõ. (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)





Η πρώτη απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση από το δημόσιο σε οικογένειες θυμάτων από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής ,τον Νοέμβριο του 2017 , εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό στη διάρκεια της πλημμύρας,που εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από το δικηγόρο Πάνο Μπιτσαξή .

Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ αριθμόν 6816/2021 απόφασης, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για «ψυχική οδύνη». Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες (την οικογένειά του)».
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, το Δικαστήριο έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» για τα οποία είχε την ευθύνη.

Ευθύνες όμως αναγνωρίζει το Δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς όπως επισημαίνεται «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα».

«Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν να κάνουν με τρία σημεία.

Το πρώτο, ότι δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Το δεύτερο, ότι δεν διενήργησαν «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο». Το τρίτο είναι «η παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ποινικό σκέλος για τη διερεύνηση ευθυνών σε σχέση με τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας.