Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 13:04
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι : Πώς η μεσαία τάξη θα δει ελάφρυνση μετά από χρόνια – Ποιοι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους (πίνακας)






Φορολογικές ανάσες αναμένεται να πάρει για πρώτη φορά το 2021 η μεσαία τάξη, η οποία την τελευταία δεκαετία είδε τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται και να υπερφορολογούνται, ενώ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κατάργηση για έναν χρόνο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τη νέα φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται για τα φετινά εισοδήματα, θα φέρει το επόμενο έτος ελαφρύνσεις στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα καθώς και στους αγρότες.

Η φορο-ανάσα που θα πάρουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ φτάνει τα 426 ευρώ, ενώ υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ. Περισσότερο κερδισμένοι όμως θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2021 θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Ετσι, για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.476 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος. Ομως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας, δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση με το πακέτο της Θεσσαλονίκης επέλεξε να δώσει προτεραιότητα και να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μεσαία τάξη η οποία λύγισε στα χρόνια των μνημονίων από το βάρος της υπερφορολόγησης.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2020 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα. Το όφελος για τους φορολογούμενους θα φανεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2021. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές.

«Τους έκλεισε το μάτι»

Εκτός από τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην πλειονότητά τους κινούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ και ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης. Και στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων ο Πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι», επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων, με ένα κόστος που ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που αποκτούν εισοδήματα και από άλλη πηγή, π.χ. από ενοίκια, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021. Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τον μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και  τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: in.gr