Η ώρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει: Ο φόρτος εργασίας του Taxisnet – λόγω… πανδημίας και αλλεπάλληλων μέτρων στήριξης- καθυστέρησε την έναρξη της διαδικασίας, που όμως αναμένεται πλέον να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που θα δηλώσουν ως μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιχειρήσεις την ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Εξέλιξη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το Taxisnet θα αρχίσει να δέχεται φορολογικές δηλώσεις μέσα στο α’ 15νθημερο του Μαΐου. Ελάχιστες ελπίδες έχει το ενδεχόμενο να ανοίξει το σύστημα το β’ 10ημερο του Απριλίου, πιθανότητα που είχε πέσει στο τραπέζι στον αρχικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα εισοδήματα του 2020: Μια χρονιά που «σημάδεψε» η πανδημία και που οπωσδήποτε ανατρέπει τα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη, καθώς όπως όλα δείχνουν πάνω από 1 εκατ. πολίτες θα είναι…. αφορολόγητοι.
Γιατί είναι αφορολόγητοι 1 εκατ. πολίτες
Με τη συνδρομή του κράτους ζουν εδώ και ένα χρόνο περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες, καθώς εισπράττουν όλο αυτό το διάστημα είτε αποζημίωση 534 ευρώ ή αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου, είτε «συμπλήρωμα μισθού» λόγω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ή με Επιστρεπτέα Προκαταβολή, κ.ά. Όμως, με βάση την εγκύκλιο δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι εξής κατηγορίες ενισχύσεων, μεταξύ άλλων:
- Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ, τις οποίες έλαβαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή.
- Η αποζημίωση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
- Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες
- Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
- Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
Οι αποζημιώσεις και τα… τεκμήρια
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μένουν εκτός φορολόγησης, όλοι εκείνοι οι πολίτες που είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν λαμβάνοντας τα συγκεκριμένα επιδόματα. Εδώ όμως το ζήτημα που προκύπτει ακούει στο όνομα «τεκμήρια». Δεν είναι λίγοι αυτοί που επειδή αγόρασαν πριν από λίγα χρόνια ένα αυτοκίνητο, αν και σήμερα ζουν με 534 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν φόρο βάσει τεκμηρίων: Σε αυτό τον «γρίφο» καλείται να δώσει λύση η κυβέρνηση. Έτσι, βάσει του σεναρίου που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, θα είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι κρατικές ενισχύσεις για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Τα ποσά από τις αναστολές συμβάσεων –για παράδειγμα- θα προσμετρηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.
Και δικαιούχοι επιδομάτων και φορο-απαλλαγών
Δικαίωμα σε μια σειρά από επιδόματα αποκτούν αυτή τη χρονιά χιλιάδες νοικοκυριά: Στη «σκιά» της τεράστιας συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους -ελέω της πανδημίας- θα διαπιστώσουν ότι έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναστολών ή αναγκαστικού «λουκέτου», είτε καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν λόγω των αποδοχών που δήλωναν στην εφορία κατά το παρελθόν ή θα δουν να αυξάνονται εκείνα που ήδη έπαιρναν. Με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδομάτων να παραμένουν ίδιες με την περασμένη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά την δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους αν μη τι άλλο θα λάβουν και κάποια επιδόματα που πιθανόν… δεν περίμεναν από το κράτος: Δικαιούχοι αναμένεται να καταστούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι έχουν επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια. Μεταξύ αυτών το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, ενώ πολλοί θα ανακαλύψουν πως έχουν δικαίωμα να πληρώσουν… μισό ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ.