Με πορτοκαλί χρώμα, που αντιπροσωπεύει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών, πρόκειται να φωταγωγηθεί για τρεις νύχτες το κτήριο «ΣΤΡΕΦΤΑΡΗ», από τις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας από τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου», που προγραμματίζονται σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι)
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία το 1999 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προτάθηκε στον Δήμο, από το ΚΕΘΙ, η φωταγώγηση ενός δημοτικού κτηρίου, από 23 έως και 25 Νοεμβρίου 2019, που δύναται να συμβάλει ουσιαστικά και σε ευρεία έκταση στη διάδοση του μηνύματος της συγκεκριμένης ημέρας. Επιλέχθηκε το «Στρεφτάρη» επειδή είναι η έδρα της, νεοσύστατης, Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ). Αξίζει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιείται και σε άλλα ιστορικά κτίρια της χώρας μας, όπως η Βουλή των Ελλήνων.
Η πρόταση του ΚΕΘΙ έγινε ομόφωνα δεκτή από τη ΔΕΠΙΣ, στην πρώτη συνάντηση των μελών της, μόλις συγκροτήθηκε σε σώμα, ευελπιστώντας ότι η συμβολική αυτή κίνηση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας του Βόλου για πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, κα Αναγνώστου-Στάθη Παρασκευή, υποστηρίζοντας τη δράση, δήλωσε ότι:
« Η 25η Νοεμβρίου είναι μια εμβληματική μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που δυστυχώς συνεχίζεται. Η Βία δε γνωρίζει σύνορα, θρησκείες, πολιτισμούς. Είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική και ασκείται σε βάρος των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Μπορεί να υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις γυναίκες, αλλά συνήθως, σε τέτοια ζητήματα, η κοινωνία βρίσκεται πίσω από τους νόμους. Συχνά δικαιολογεί το δράστη ενοχοποιώντας το θύμα.
Φωταγωγούμε, λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας, το Στρεφτάρη με χρώμα πορτοκαλί!
Η δράση αυτή πιστεύουμε πως θα αναδείξει το ενδιαφέρον των πολιτών του Δήμου μας για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και θα θέλαμε να στείλουμε –σιωπηρά- το ηχηρό μήνυμα ότι το πρόβλημα της ΒΙΑΣ (ειδικά της ενδοοικογενειακής) το αναγνωρίζουμε και δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Να φωνάξουμε στη γυναίκα κάθε ηλικίας, φυλής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης πως «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ και , σίγουρα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ». Η ανοχή σε φαινόμενα βίας είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα που πρέπει επιτέλους να τελειώσει!
Ευχαριστούμε πολύ για την αμέριστη και άμεση βοήθεια για την υλοποίηση της δράσης μας, το Νομικό Πρόσωπο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και τις Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου μας.»
Το έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας
Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου
Η βία κατά των γυναικών, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί διαχρονικό, παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που αφορά σε όλες, ανεξαιρέτως, τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς και που, όσο αυτή συνεχίζεται, μας απομακρύνει από τον δρόμο της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.
Στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι υποστηρικτικές δομές (42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS) του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό το Δίκτυο εντάσσεται και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2013, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020), υπό τη διοίκηση του Δήμου και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Ειδικότερα, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου δέχεται γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας, καθώς και γυναίκες–θύματα πολλαπλών διακρίσεων (Άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.α.), ενώ οι υπηρεσίες του (ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική στήριξη) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο (email για επικοινωνία: xfkg.dvolou@gmail.com)