«Φωτιά και λαύρα»… το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι γύρω από το οποίο θα συγκεντρωθούν οικογένειες και φίλοι για να γιορτάσουν την είσοδο του νέου έτους. Οι τιμές σε όλα τα βασικά που απαιτούνται για το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού είναι στα ύψη σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία των τιμοληψιών που διενήργησε το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας
Μαγνησίας.
Οπωροκηπευτικά, κρεατικά, είδη παντοπωλείου αλλά και καταψυγμένα προϊόντα έχουν πάρει την ανιούσα σύμφωνα με τις τιμοληψίες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και σε σύγκριση με τις τιμοληψίες που είχαν γίνει για το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ενδεικτικές είναι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά: τα καρότα πωλούνται προς 1,14 ευρώ το κιλό έναντι 0,95 ευρώ πέρυσι, το κουνουπίδι ακρίβυνε κατά μισό ευρώ (1,50 ευρώ το κιλό), ενώ ακόμη και τα ξερά κρεμμύδια παρουσιάζουν αυξημένη τιμή από το 0,64 ευρώ πέρυσι στο 0,93 ευρώ το κιλό φέτος. Τα χλωρά κρεμμύδια πωλούνται προς 2,16 ευρώ (έναντι 1,63), το λάχανο προς 0,75 (έναντι 0,70), τα λεμόνια προς 1,37 ευρώ από ένα ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο, οι πατάτες πέταξαν πάνω από το ένα ευρώ, στο 1,04 ευρώ
(έναντι 0,73 ευρώ πέρυσι) και οι τομάτες πλέον κοστίζουν… χρυσάφι αφού πωλούνται προς 2,19 ευρώ το κιλό έναντι 1,38 ευρώ το κιλό πέρυσι.
Αυξήσεις και στα κρεατικά που θα αποτελέσουν το κυρίως πιάτο του γιορτινού τραπεζιού. Ενδεικτικά και σύμφωνα πάντα με τις τιμοληψίες του τμήματος Εμπορίου, το κιλό το κατσίκι πωλείται κατά μέσο όρο προς 13,15 ευρώ αντί 12,84 που κόστιζε πέρυσι, το λουκάνικο προς 7,44 ευρώ έναντι 6,56 ευρώ πέρυσι και το χοιρινό μπούτι προς 7,58 ευρώ το κιλό έναντι 6,58 ευρώ το κιλό που κόστιζε πέρυσι.
Ακόμη κι όσοι επιλέξουν το κοτόπουλο ως εναλλακτική λύση στη γαλοπούλα που κοστίζει σχεδόν δέκα ευρώ το κιλό, θα το πληρώσουν ακριβότερα, αφού κοστίζει 4,30 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, έναντι 3,72 ευρώ το κιλό πέρυσι.
Στα ύψη και τα είδη παντοπωλείου.
Το κλασικό παρθένο ελαιόλαδοκοστίζει 7,30 ευρώ το λίτρο έναντι 4,48 ευρώ το λίτρο πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές καταψυγμένων προϊόντων όπως είναι η σφολιάτα που κοστίζει 4,35 ευρώ έναντι 2.60 ευρώ πέρυσι.
Τέλος αυξήσεις καταγράφονται και στα ιχθυηρά, με χαρακτηριστικό τον μπακαλιάρο η τιμή του οποίου έχει «πετάξει» στα 16,64 ευρώ το κιλό έναντι 15,64 ευρώ το κιλό πέρυσι την ίδια περίοδο.
10% τσίμπησαν και τα γλυκά
Στο συν 10% «τσίμπησαν» σε σχέση με πέρυσι και τα γλυκά των γιορτών, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα. Πρόκειται μάλιστα για μία μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την αύξηση στις πρώτες ύλες που αγγίζει ακόμη και το 50%, αλλά και σε σχέση με την αύξηση στο λειτουργικό
κόστος. Οι κουραμπιέδες και οι βασιλόπιτες διατίθενται προς 13 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, τα μελομακάρονα προς 12 ευρώ το κιλό, ενώ κεράσματα
κυμαίνονται μεταξύ 13 και 14 ευρώ το κιλό. Η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, όσο
και στη μεγάλη επισκεψιμότητα που υπάρχει για τις γιορτές στον Βόλο.