Λυγίζει στον αέρα ο Γιώργος Καραφυλλίδης, ο μελισσοκόμος που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε κόπους ετών αφού κάηκαν τα 220 μελίσσια του στη μεγάλη φωτιά που έπληξε την Αλεξανδρούπολη.
Ο μελισσοκόμος μίλησε στο MEGA περιγράφοντας με γλαφυρότητα την καταστροφή που έζησε.
«Την Κυριακή παντρεύτηκα» εξηγεί για να προσθέσει τα εξής για τον γάμο του που έγινε τις ίδιες ώρες με το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας:
«Παντρεύτηκα διά πυρός και σιδήρου».
«Πήγα στο βουνό, πήρα κάποιες κυψέλες και έφυγα» σημειώνει δε και προσθέτει: «Την άλλη μέρα έβλεπα μόνο καμένη γη. Περίμενα ότι θα τα βρω καμένα. Όταν τα βρήκα λύγισα. Δέκα εκατομμύρια μελισσούλες πέθαναν. Ήταν η ζωή μας. Η μέλισσα είναι ζωή».
«Ποιος το έκανε και τι, ας το βρούνε οι αρμόδιοι. Είναι από τις μεγαλύτερες καταστροφές. Εμείς θα ξαναφτιάξουμε τα μελίσσια μας, αλλά, όσοι έχασαν τις περιουσίες τους καταστράφηκαν», τονίζει και απευθύνει την εξής έκκληση Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Παρακαλώ τον πρωθυπουργό να κάνει το παν για να ξαναζωντανέψει το δάσος».
«Θα υποφέρω πολύ καιρό για τον άνισο αγώνα μέχρι θανάτου που δώσατε. Όσα μελισσάκια και να φτιάξω πάντα για εσάς θα έχω ένα μαύρο κομμάτι μέσα μου. Σας ευχαριστώ για όλα», έγραφε σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Καραφυλλίδης.
1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν στον Έβρο
Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απανθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.
Δείτε φωτογραφίες:
Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.
Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.