Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 22:45
Κόσμος

Φωτιά στο ΝΑΤΟ βάζει ο Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας






Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦωτιά, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Anadolu , o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία, αναφερόμενος σαφώς στο PKK.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστήριξε ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 

Το κουρδικό στο πρώτο πλάνο

Η άρνηση της Τουρκίας στην είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ προβάλει ως βασικό επιχείρημα τη στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας απέναντι στο PKK. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που συζητήθηκε η διεύρυνση της Συμμαχίας.

«Εξηγήσαμε στις χώρες μέλη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ την υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκφράσαμε ακόμα την ανοιχτή υποστήριξη της Σουηδίας με όπλα. Οι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών μέχρι στιγμής, δεν ήταν εποικοδομητικές αλλά προκλητικές».

Πριν από τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ μιας «πολιτικής ανοικτών θυρών». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει Τούρκους στρατιώτες και αμάχους».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Νωρίτερα, σήμερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός της στάσης που έχει κρατήσει η Τουρκία σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν στο Reuters, όπου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε ακόμα ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Η αισιοδοξία του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την Κυριακή την πεποίθησή του για την επίλυση των ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με τις αναμενόμενες αιτήσεις προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος, συναίνεση για το πώς θα κινηθούμε στα θέματα της ένταξης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Τσαβούσογλου.