Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 19:59
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο «Παπανικολάου»: 79χρονος ο νεκρός – «O άνθρωπος εξαϋλώθηκε», λέει ο διευθυντής πνευμονολογίας






Το χρονικό της τραγωδίας και όσα ακολούθησαν μετά τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, περιγράφει ο διευθυντής πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΎ, Σταύρος Τρύφων, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες εκκένωσης και διάσωσης των ασθενών.

Τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε πτέρυγα covid στο νοσοκομείο Παπανικολάου και είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πεθάνει, ένας να διασωληνωθεί και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν με εγκαύματα, διερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Ο νεκρός είναι ένας άνδρας 79 ετών και σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα, εξαϋλώθηκε.

 

Τα όσα περιγράφει ο Σταύρος Τρύφων συγκλονίζουν και κόβουν την ανάσα.

«Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω.

Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Σβήνει η φωτιά, αλλά οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα. Γέμισε ξαφνικά όλος ο διάδρομος, από την μια άκρη έως την άλλη», αναφέρει.

«Πήραμε τηλέφωνο στην διοίκηση και την πυροσβεστική. Όλα αυτά έγιναν σε 5-7 λεπτά. Εκείνη την ώρα φτάνει και η τεχνική υπηρεσία, όπου κλείνει τις παροχές οξυγόνου για να μην επεκταθεί η φωτιά. Κόπηκε και το ρεύμα, η συσκότιση προκαλεί απόλυτο πανικό σε όλους μας, με αποτέλεσμα νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίζονται στα γραφεία τους, αφού ο καπνός πλέον έχει ξεφύγει», συνεχίζει.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτηρίου:

IMG-8ab3272cdb08f3ce228100063bb103fa-V
papanikolaou_in__2_

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να δούμε ότι είναι κλειστοί οι θάλαμοι γιατί είναι Covid και πράγματι είναι κλειστοί, με αποτέλεσμα να προφυλασσονται οι υπόλοιποι ασθενείς από τον καπνό στους διαδρόμους. Η πυροσβεστική έχει κληθεί ήδη, έρχεται περίπου 15-17 λεπτά μετά και μιλάμε δύο – τρεις φορές μαζί τους – πέρα από το ότι η διοίκηση και η Β’ πτέρυγα έχει ενημερωθεί στα πρώτα λεπτά – το ΕΚΑΒ στα πρώτα λεπτά. Η πυροσβεστική με ρωτάει από που να προσεγγίσει. Τους εξηγούμε ποιος θάλαμος είναι, επειδή δεν πρέπει να προσεγγίσουν από εκεί που ακούνε φωνές αλλά από την άλλη μεριά που καίγονται ασθενείς», προσθέτει.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κατάσβεση έγινε σε πολύ μικρό χρόνο. «Ήρθε ένας πυροσβέστης, δεν μπορούσες να δεις τίποτα στους διαδρόμους από τους καπνούς, βλέπει το φως του κινητού μου, βγάζει σε αλυσίδα έξω τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το προσωπικό. Με μια μάσκα που μου δίνει, μπαίνουμε στους θαλάμους για να δούμε τους ασθενείς. Οι ασθενείς έχουν χάσει την παροχή οξυγόνου . Κάνουμε προσπάθεια εκκένωσης, μαζεύονται όλοι οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορεις και σε περίπου 20 λεπτά έχει εκκενωθεί όλη η πτέρυγα με 23 ασθενείς. Μόλις έσβησε η φωτιά διαπιστώνουμε ότι ο τρίτος ασθενείς που υπήρχε μέσα έχει απανθρακωθει.

nosokomeio_fwtia_in__2_
nosokomeio_fwtia_in__3_
nosokomeio_fwtia_in__4_
nosokomeio_fwtia_in__5_
nosokomeio_fwtia_in__6_
nosokomeio_fwtia_in__1_

 

Ήταν ένας βαριά ασθενής που έπαιρνε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά εξαέρωσε τον ασθενή».

Ερωτηθείς με το αν πράγματι σημειώθηκε έκρηξη, ξεκαθαρίζει ότι «δε μπορεί να μην γίνει έκρηξη, όταν έχουμε ανάφλεξη οξυγόνου. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής ο οποίος είχε πολλή μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε.

Ο δεύτερος ασθενής, μας είπε πως από αυτόν ξεκίνησε η φωτιά, όταν εξεράγη στα χέρια του το κινητό του. Δε μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε ο ίδιος, όταν βρισκόταν σε απόλυτο σοκ», επισημαίνει.

Τέλος ο Σταύρος Τρύφων αναφέρει ότι εάν δεν γινόταν γρήγορα η επιχείρηση στο νοσοκομείο, σίγουρα θα καιγόταν πολλές περισσότερες αίθουσες και θα πέθαινε πλήθος ασθενών«Εάν δεν είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου, όπου η τεχνική υπηρεσία λειτούργησε αστραπιαία, θα καίγονταν όλοι οι θάλαμοι στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αδειασαμε εμείς από την πλευρά μας δύο κλινικές, όπου μεταφέραμε ασθενείς που χρειάζονταν οπωσδήποτε παροχή οξυγόνου», υπογραμμίζει.