Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024 10:03
ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα: Από τι Προκαλείται και Πώς να το Αντιμετωπίσεις με Φυσικό Τρόπο






Το φούσκωμα είναι μία συνηθισμένη, αλλά δυσάρεστη αίσθηση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, η οποία χαρακτηρίζεται από αίσθημα πληρότητας, σφίξιμο ή διάταση στην κοιλιά. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα υποκείμενα νοσήματα του καθενός. Έχεις αναρωτηθεί από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται; 

Αν έχεις περιστασιακά φούσκωμα, αυτό είναι φυσιολογικό, ωστόσο αν ο τυμπανισμός είναι χρόνιος, σίγουρα έχεις διαπιστώσει ότι επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή. Είναι ένα “καμπανάκι” από το σώμα σου, που σε προειδοποιεί ότι είναι ανάγκη να κάνεις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωή σου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης, που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το πρήξιμο. Μην αφήνεις ποτέ την υγεία σου στην τύχη. Κράτησέ τη για να παίξεις στο Vave Casino

Αιτίες Φουσκώματος

Προτού μιλήσουμε για τις θεραπείες και τον τρόπο αντιμετώπισης, θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του φουσκώματος.  

Προβλήματα στην Πέψη 

Η κακή πέψη μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Όταν η τροφή δεν διασπάται σωστά, μπορεί να ζυμωθεί στο έντερο, παράγοντας αέρια και προκαλώντας δυσφορία. Τα προβλήματα στην πέψη μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από κάποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή, που έχει προκαλέσει ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, τα οποία σταδιακά προκαλούν  φλεγμονές. 

Διατροφικοί Παράγοντες

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, που έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν τυμπανισμό,   όπως τα φασόλια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο και κουνουπίδι), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη) και τα ανθρακούχα ποτά. 

Επίσης, η συχνή κατανάλωση όξινων ποτών και τροφίμων, όπως το αλκοόλ, ο καφές, τα κόκκινα κρέατα δημιουργεί χρόνια προβλήματα. 

Και φυσικά τα πολύ λιπαρά και τηγανητά φαγητά, η ζάχαρη και το junk food όχι μόνο προκαλούν πρηξίματα και πόνο, αλλά σε μακροχρόνια βάση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου.  

Καταπίνεις Αέρα

Αν είσαι από αυτούς που δεν μασάς την τροφή σου, αλλά την κατεβάζεις αμάσητη σαν τον γλάρο, τότε καταπίνεις υπερβολικό αέρα, που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα προκαλώντας πρήξιμο. Το Ίδιο συμβαίνει και όταν μασάς τσίχλα για πολλή ώρα ή πίνεις αναψυκτικά με ανθρακικό χρησιμοποιώντας καλαμάκι. 

Δυσανεξίες – Αλλεργίες σε Τρόφιμα

Υπάρχουν άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, που περιέχουν γλουτένη (αλεύρι σίτου), λακτόζη (γαλακτοκομικά) και φρουκτόζη (φρούτα). Εξαιτίας αυτής της δυσανεξίας τους, μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα. 

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που βασανίζονται με τις τροφικές αλλεργίες, για παράδειγμα στους ξηρούς καρπούς.  

Πεπτικές Διαταραχές 

Η χρόνια δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) προκαλούν πολλές φορές αίσθημα πληρότητας και δυσφορία στην κοιλιά.

Oρμονικές Αλλαγές

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά φούσκωμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας ή της εμμηνόπαυσης λόγω ορμονικών διαταραχών. 

Άγχος 

Τέλος,  το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να συμβάλει στο φούσκωμα.

Φυσικές Θεραπείες για το Φούσκωμα

Η αντιμετώπιση του φουσκώματος περιλαμβάνει τον εντοπισμό των αιτιών και έπειτα την προσαρμογή του τρόπου ζωής. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες για τον κάθε άνθρωπο, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πιο προσωποποιημένη. Ακολουθούν ορισμένες φυσικές θεραπείες και πρακτικές, που μπορούν να σε βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος:

Μάσα Καλά την Τροφή σου 

Το να τρως αργά και να μασάς καλά το φαγητό σου μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αέρα που καταπίνεις και να σε βοηθήσει στην πέψη.

Προσάρμοσε τη Διατροφή σου 

  • Εντόπισε και απόφυγε τις τροφές που συνήθως σου προκαλούν φούσκωμα, όπως τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά, το λάχανο και τα τεχνητά γλυκαντικά.
  • Αύξησε σταδιακά τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, για να προάγεις την τακτική κένωση και να αποτρέψεις τη δυσκοιλιότητα.
  • Ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά σου τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, για να υποστηρίξεις την υγεία του εντέρου σου και την πέψη.
  • Πίνε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσεις το έντερό σου και να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα.

Φυτικά Φάρμακα

Ορισμένα βότανα και αφεψήματα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση από το φούσκωμα:

  • Τσάι μέντας: Περιέχει μενθόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των πεπτικών μυών και στη μείωση του φουσκώματος.
  • Τζίντζερ: Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του φουσκώματος και στην καλύτερη πέψη.
  • Σπόροι μάραθου: Μάσησε σπόρους μάραθου ή πιες τσάι μάραθου για να ανακουφιστείς από τα αέρια και το πρήξιμο.

Κάνε Κάποια Δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός, το πιλάτες ή η γιόγκα, μπορεί να σε βοηθήσει στην τόνωση της πέψης και στη μείωση του φουσκώματος.

Διαχείριση του Άγχους

Εφάρμοσε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή γιόγκα για να διαχειριστείς το στρες και να βελτιώσεις την πέψη σου.

Απόφυγε τα Ανθρακούχα Ποτά

Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις ή καλύτερα να αποφύγεις τα ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά συμβάλουν στο φούσκωμα, εισάγοντας αέρια στο πεπτικό σύστημα.

Προτίμησε τα Μικρά και Συχνά Γεύματα

Όταν καταναλώνεις μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν υπερφορτώνεις το πεπτικό σου σύστημα, οπότε μειώνεται και το φούσκωμα. 

Εντόπισε Τροφικές Δυσανεξίες 

Παρακολούθησε μετά από ποιες τροφές έχεις φούσκωμα και κράτησε ένα ημερολόγιο για να τις παρατηρήσεις σε βάθος χρόνου και να τις αποφεύγεις. 

Πότε να Ζητήσεις Ιατρική Συμβουλή

Ενώ το περιστασιακό φούσκωμα είναι κοινό και συχνά διαχειρίσιμο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, το επίμονο ή σοβαρό φούσκωμα θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS),  κοιλιοκάκη ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Εάν, λοιπόν, εμφανίζεις συχνά ή σοβαρά φουσκώματα, που δεν βελτιώνονται με φυσικές θεραπείες, συμβουλέψου άμεσα έναν γαστρεντερολόγο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.