«Εθνική εξαίρεση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ευθέως εάν θέλει να συνεχιστεί η κατασκευή του φράχτη ή θέλει να τον κατεδαφίσει.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγο στην τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή ενός ακόμη τμήματος του φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώσει η ΕΕ αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι.
«Η κατασκευή του είναι μια εθνική επιταγή» είπε ο πρωθυπουργός που ευχαρίστησε τα στελέχη του στρατού της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού για τη διαφύλαξη των συνόρων.
«Σε πείσμα όσων λένε ότι αυτή Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ, εδω στον Έβρο αποδείχθηκε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει. Εδω αποδείχθηκε ο πατριωτισμός της ευθύνης».
Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».
Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή, που στην πράξη και όχι στα λόγια, τα σύνορα της πατρίδας μας, μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Έβρο. Κάνουμε πράξη αυτό που απαιτεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να καταστούν απροσπέλαστα τα σύνορα της Ελλάδας.