Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024 21:03
Κόσμος

Φρίκη: Παιδόφιλοι φτιάχνουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω… τεχνητής νοημοσύνης






Σε μια φρικιαστική αποκάλυψη, η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους αναφορικά με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κακό, αντί για το αντίστροφο, προχώρησε πριν από λίγες ώρες το BBC.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα του, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) πέφτει στα χέρια των παιδόφιλων, όπου και μετατρέπεται σε επικίνδυνο εργαλείο, αφού οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το AI για να δημιουργήσουν και να πουλήσουν αληθοφανές υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών…

Οι κατασκευαστές των εικόνων κακοποίησης χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Stable Diffusion, το οποίο προοριζόταν να δημιουργήσει εικόνες για χρήση στην τέχνη ή τη γραφιστική.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους υπολογιστές να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Το λογισμικό Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να περιγράφουν, χρησιμοποιώντας λέξεις, όποια εικόνα θέλουν και στη συνέχεια το πρόγραμμα δημιουργεί την εικόνα.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ωστόσο, το BBC ανακάλυψε ότι το εν λόγω λογισμικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού μωρών και νηπίων. Οι ομάδες έρευνας διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι ήδη αντιμετωπίζουν τέτοιο περιεχόμενο.

Η ανεξάρτητη ερευνήτρια και δημοσιογράφος Oκτάβια Σπισάνγκς ερευνά αυτό το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες. Επικοινώνησε με το BBC μέσω της παιδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης NSPCC προκειμένου να αναδείξει τα ευρήματά της.

«Από τότε που έγιναν δυνατές οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, υπήρξε αυτή η τεράστια πλημμύρα… δεν είναι μόνο πολύ μικρά κορίτσια, αλλά [παιδόφιλοι] μιλούν για νήπια» είπε.

Μια «ψευδοεικόνα» που δημιουργείται από έναν υπολογιστή που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αντιμετωπίζεται το ίδιο με μια πραγματική εικόνα και είναι παράνομη η κατοχή, η δημοσίευση ή η μεταφορά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) για την προστασία των παιδιών, Iαν Κρίτσλεϊ είπε ότι θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε επειδή κανένα πραγματικό παιδί δεν απεικονίστηκε στις «συνθετικές» εικόνες.

Προειδοποίησε ότι ένας παιδόφιλος θα μπορούσε «να κινηθεί σε αυτήν την κλίμακα της προσβολής από τη σκέψη στην πραγματικότητα της κακοποίησης ενός παιδιού».

Τα στάδια της «σκοτεινής» διαδικασίας

Οι παιδόφιλοι κάνουν εικόνες χρησιμοποιώντας λογισμικό AI. Προωθούν εικόνες σε πλατφόρμες όπως ο ιαπωνικός ιστότοπος κοινής χρήσης εικόνων που ονομάζεται Pixiv

Αυτοί οι λογαριασμοί έχουν συνδέσμους για να κατευθύνουν τους πελάτες στις πιο σαφείς εικόνες τους, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν για να τις δουν σε λογαριασμούς σε ιστότοπους όπως το Patreon.

Μερικοί από τους δημιουργούς εικόνων δημοσιεύουν σε μια δημοφιλή ιαπωνική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ονομάζεται Pixiv, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από καλλιτέχνες που μοιράζονται manga και anime.

Επειδή όμως ο ιστότοπος φιλοξενείται στην Ιαπωνία, όπου η κοινή χρήση σεξουαλικών κινουμένων σχεδίων και ζωγραφιών παιδιών δεν είναι παράνομη, οι δημιουργοί τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ομάδες και μέσω hashtag – τα οποία υποδεικνύουν θέματα χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Πόσο κοστίζουν…

Πολλοί από τους λογαριασμούς στο Pixiv περιλαμβάνουν συνδέσμους που κατευθύνουν τους ανθρώπους σε αυτό που αποκαλούν «χωρίς λογοκρισία περιεχόμενο» στον ιστότοπο κοινής χρήσης περιεχομένου Patreon με έδρα τις ΗΠΑ.

Το Patreon αποτιμάται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια και ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 250.000 δημιουργούς, οι περισσότεροι από τους οποίους νόμιμους λογαριασμούς ανήκουν σε γνωστές προσωπικότητες, δημοσιογράφους και συγγραφείς. Οι θαυμαστές μπορούν να υποστηρίξουν τους δημιουργούς λαμβάνοντας μηνιαίες συνδρομές για πρόσβαση σε ιστολόγια, podcast, βίντεο και εικόνες – πληρώνοντας μόλις 3,85 $ δολάρια το μήνα.

Ωστόσο, η έρευνα βρήκε λογαριασμούς Patreon που προσφέρουν προς πώληση, φωτορεαλιστικές άσεμνες εικόνες παιδιών που δημιουργούνται από AI, με διαφορετικά επίπεδα τιμολόγησης ανάλογα με τον τύπο του υλικού που ζητήθηκε.

Ένας έγραψε στον λογαριασμό του: «Εγώ εκπαιδεύω τα κορίτσια μου στον υπολογιστή μου» προσθέτοντας ότι δείχνουν «υποταγή». Για 8,30 δολάρια το μήνα, ένας άλλος χρήστης πρόσφερε «αποκλειστική τέχνη χωρίς λογοκρισία».