Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 19:04
Κόσμος

Φρίκη στην Τουρκία: Σκοτώνουν τους ζωντανούς κάτω από τα ερείπια – «Εβαλαν βαριά μηχανήματα»

Ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό εγκαταλείπουν την Τουρκία διότι, όπως καταγγέλλουν, δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο έγκλημα που πρόκειται να ακολουθήσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μπουν βαριά μηχανήματα στα ερείπια.





Οι ομάδες διάσωσης της Ισπανίας και της Σλοβακίας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία αφού η κυβέρνηση επέτρεψε πρόσφατα τη χρήση κατασκευαστικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση των συντριμμιών σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, λέγοντας ότι η κίνηση συνεπάγεται κίνδυνο για τις ζωές πολλών ανθρώπων, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης (φωτογραφία, επάνω, από gercekgundem.com).

«Οι μηχανές σκοτώνουν ανθρώπους»

Ο Pedro Frutos από την ισπανική ομάδα διάσωσης δήλωσε στο RTVE, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας, ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέτρεψε τη χρήση βαρέως εξοπλισμού σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό», είπε ο Frutos, εξηγώντας ότι η χρήση βαρέως εξοπλισμού για την απομάκρυνση των συντριμμιών θα τους βοηθούσε να εξοικονομήσουν χρόνο, αλλά και να διακινδυνεύσουν τον θάνατο πολλών ανθρώπων κάτω από τα ερείπια.

«Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στα ερείπια με οικοδομικό εξοπλισμό. Η είσοδος εξοπλισμού κατασκευών σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου. Αλλά οι μηχανές σκοτώνουν ανθρώπους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό» είπε (βίντεο, κάτω).

«Ολοκληρωτική ανθρωπιστική κρίση»

Μέλος της σλοβακικής ομάδας που συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για τέσσερις ημέρες δήλωσε επίσης στο RTVE ότι πήραν εντολή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κατασκευαστικό εξοπλισμό για την απομάκρυνση των συντριμμιών και πως αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε «μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική κρίση» στην περιοχή.

Οι ομάδες, οι οποίες διέσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους από τα συντρίμμια και τώρα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα λόγω της χρήσης βαριών μηχανημάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές, ανέφεραν επίσης ελλείψεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την έλλειψη συντονισμού.

Η μονάδα αρωγής του αυστριακού στρατού, οι γερμανικές ομάδες διάσωσης και άλλοι εργαζόμενοι έρευνας και διάσωσης ανέστειλαν επίσης προσωρινά τις επιχειρήσεις τους το περασμένο Σάββατο, επικαλούμενες ανησυχίες για τοπική βία, έλλειψη προμηθειών και ζητήματα υγιεινής. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αρνήθηκε αργότερα τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ήταν «συκοφαντικοί».

Απειλές για την ασφάλεια

Η United Hatzalah με έδρα το Ισραήλ τερμάτισε την αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία την Κυριακή εν μέσω επικείμενης απειλής για την ασφάλεια, έγραψαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση της κατάστασης και υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της ανθρωπιστικής αντιπροσωπείας των 400 και πλέον ανδρών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που στάλθηκε στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα μετά τους τρομακτικούς σεισμούς.


Μέλη των ισραηλινών συνεργείων διάσωσης στην Τουρκία (φωτογραφία από United Hatzalah)

Η ομάδα της United Hatzalah έφυγε για το Ισραήλ με το ιδιωτικό τζετ της Dr. Miriam Adelson λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της απειλής και της μη διαθεσιμότητας άλλων πτήσεων.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου για την αποστολή της ομάδας μας σ’ αυτήν την περιοχή της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αλλά λάβαμε τ’ απαραίτητα μέτρα για να μετριάσουμε την απειλή για χάρη της ανθρωπιστικής αποστολής μας» δήλωσε ο Dov Maisel, αντιπρόεδρος επιχειρήσεων της United Hatzalah.

«Δυστυχώς, μόλις λάβαμε πληροφορίες για μια συγκεκριμένη και άμεση απειλή για την ισραηλινή αντιπροσωπεία, έπρεπε να βάλουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας πάνω απ’ όλα» πρόσθεσε.

Πυρά κατά Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ δέχθηκαν πυρά λόγω της κακής τους επίδοσης στον συντονισμό των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης.

Κατηγορήθηκαν κυρίως από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι απέτυχαν να κινητοποιήσουν αρκετό κόσμο στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής καθώς και να συντονίσουν μεταξύ τους τις ομάδες που συμμετείχαν.

Ολα αυτά ανάγκασαν τους πολίτες σ’ ορισμένες περιοχές να προσπαθούν να βγάλουν τους αγαπημένους τους κάτω από τα ερείπια μόνοι τους, μ’ αποτέλεσμα να τους βρίσκουν νεκρούς εξαιτίας του παγετού, αν και δεν είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από τις καταρρεύσεις των κτιρίων.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, όπως νερό, κουβέρτες και σκηνές, καθώς και ιατρικές προμήθειες στις σεισμόπληκτες περιοχές.