Αντίστοιχο περιστατικό με 58 νεκρούς Κινέζους σε κοντέινερ είχε σημειωθεί το 2000 στο λιμάνι του Ντόβερ
Αντίστοιχη υπόθεση με Κινέζους είχε καταγραφεί και το 2000 όταν σε ένα κοντέινερ στο Κεντ είχαν βρεθεί νεκροί 58 Κινέζοι.
Τότε το κοντέινερ είχε εντοπιστεί στις 18 Ιουνίου 2000 με δύο ανθρώπους να εντοπίζονται ζωντανοί. Στην τραγωδία του 2000 ως αιτία του θανάτου για τους Κινέζους είχε καθοριστεί η ασφυξιά ενώ για την περίπτωση του Έσεξ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πέθαναν από το δριμύ ψύχος δεδομένου ότι στο κοντέινερ-ψυγείο η θερμοκρασία μπορούσε να φτάσει και τους -25 βαθμούς Κελσίου.
Νωρίτερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι βρετανικές αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ιρλανδικό κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων.
Αυτό που κάνει τις βρετανικές υπηρεσίες να στρέφουν την προσοχή τους στην Ιρλανδία είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία στην οποία είχε καταχωρηθεί για πρώτη φορά το κοντέινερ του θανάτου αποτελεί πεδίο δράσης, όπως σημειώνει ο Telegraph, για σπείρες λαθρεμπόρων που συνδέονται με ιρλανδικές συμμορίες.
Την Πέμπτη τα ξημερώματα αστυνομικοί στη Βόρεια Ιρλανδία πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο σπίτια προκειμένου, όπως ανέφερε στέλεχος της National Crime Agency, «να εντοπίσουμε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση».
Όπως εξηγούν αναλυτές από τότε που «ο δρόμος της Μάγχης» έγινε πολύ δύσκολος για τους μετανάστες, οι διακινητές άρχισαν να χρησιμοποιούν «τον δρόμο της Ιρλανδίας», ο οποίος μπορεί να είναι μακρύτερος και πιο επικίνδυνος με πολλές μετακινήσεις μέσω θαλάσσης αλλά ενδεχομένως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η αστυνόμευση φαίνεται να είναι λιγότερη.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές το φορτηγό έφτασε στην ανατολική Αγγλία από το Βέλγιο. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία το φορτηγό ήταν στο Βέλγιο προτού φθάσει στο Εσεξ αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινστεί πότε μπήκαν μέσα στο φορτηγό οι 39 Κινέζοι. Το φορτηγό ξεκίνησε από το Ζεεμπρούκε του Βελγίου στις 22 Οκτωβρίου και εισήλθε στην Βρετανία στις 23 Οκτωβρίου.