Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 10:40
Κόσμος

Φρικτό βασανιστήριο σε ταύρο στην Ισπανία – Του έβαλαν φωτιά στα κέρατα






Τρομακτικές είναι οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ένα ταλαιπωρημένο ταύρο με φλεγόμενα κέρατα στην Ισπανία. Μετά το περιστατικό αυτό οι φωνές που ζητούν να απαγορευτεί η «αποτρόπαια» παράδοση των ταυρομαχιών αυξάνονται συνεχώς.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) δείχνει έναν λευκό ταύρο να φαίνεται ταραγμένος καθώς οι ντόπιοι τον σέρνουν σε έναν δρόμο στη Βαλένθια. Φαίνεται να έχει ξύλο δεμένο στα κέρατά του, το οποίο και καίγεται. Γνωστός ως «toro embolado», ο ταύρος με φλεγόμενα κέρατα είναι ένα θέαμα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε πολλές ισπανικές πόλεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ταυροδρομίας.

Το βίντεο δείχνει το τρομοκρατημένο ζώο να χτυπάει τα κέρατά του στο δρόμο και φαίνεται να τραβιέται από ένα σχοινί. Λίγο αργότερα σπρώχνει τα κέρατά του πάνω σε ένα δέντρο όπου φαίνεται να κολλάει καθώς τρυπάει τον φλοιό. Στη συνέχεια, ένας άνδρας αρπάζει τρομαγμένος την ουρά του και την τραβάει δυνατά, αναγκάζοντας τον ταύρο να λύσει τα κέρατά του. Οι ντόπιοι συνεχίζουν να σέρνουν και να σπρώχνουν το ταλαιπωρημένο πλέον ζώο στο δρόμο, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούν.

 

Οι οργισμένες αναρτήσεις στο X

Σε ανάρτησή της στο X/Twitter, η PETA αναφέρει: «Κοιτάξτε πόσο τρομοκρατημένος είναι αυτός ο ταύρος. Αυτή η αποτρόπαια παράδοση είναι αδικαιολόγητη βία που πρέπει να απαγορευτεί».

Μια άλλη ανάρτηση της ισπανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Κόμμα των Ζώων με το Περιβάλλον (PACMA) τάσσεται επίσης εναντίον της παράδοσης, η οποία έχει προκαλέσει όλο και περισσότερες διαμάχες και διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια, με τους διαδηλωτές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα βίαιο και αναχρονιστικό γεγονός. Η ανάρτηση έγραφε: «Εθνική ντροπή. Αυτός ο ταύρος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ στο δημοφιλές φεστιβάλ του Πουζόλ, στη Βαλένθια, στις 7 Σεπτεμβρίου».

«Toro de Jubilo»: Η «αποτρόπαια» παράδοση των ταυρομαχιών

Το «Toro de Jubilo» είναι ένα έθιμο με αρχαίες ρίζες που κάθε χρόνο αναβιώνει στο χωριό Medinaceli, λίγο πιο έξω από την Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, οι συμμετέχοντες σέρνουν έναν ταύρο έως στην πλατεία της πόλης, όπου τον δένουν με σχοινιά σε έναν πάσαλο, ώστε να ακινητοποιήσουν το κεφάλι του, και στη συνέχεια βάζουν φωτιά στα κέρατά του με ένα εξάρτημα ποτισμένο με πίσσα∙ κατόπιν ένας νέος του χωριού κόβει τα σχοινιά που συγκρατούν το ζώο στον πάσαλο. Ο ταύρος προσπαθεί να γλιτώσει από τη φωτιά, η οποία του προκαλεί όχι μόνο τρομερό φόβο αλλά και εγκαύματα στα μάτια και στο σώμα. Στην ίδια πλατεία, στήνεται πυρά σε πέντε σημεία. Η μόνη προστασία που έχει ο ταύρος είναι ένα στρώμα λάσπης που αλείφεται πάνω του. Ο ταύρος είναι αναγκασμένος να υποστεί αυτή την αγωνία μέχρι να σβήσει η φωτιά, κάτι που συχνά συμβαίνει έπειτα από μια ώρα μαρτυρίου. Αφού σβήσει η φωτιά, το ζώο απομακρύνεται από την πλατεία.

Αυτό το έθιμο είχε απαγορευθεί σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, με τελευταία την περίοδο από το 1962 έως το 1977, έτος κατά το οποίο επετράπη εκ νέου. Μπορεί οι ιδιαίτερες παραδόσεις των κρατών μελών να μην είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής, ωστόσο στην Ισπανία διεξάγεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις παραδοσιακές εορτές που περιλαμβάνουν κακοποίηση ζώων, ιδίως ταύρων. Στην Ισπανία, το βασιλικό διάταγμα αριθ. 145/1996, της 2ας Φεβρουαρίου, με το οποίο εγκρίνεται ο εθνικός κανονισμός για τις ταυρομαχίες, κατ’ εφαρμογή του νόμου αριθ. 10/1991, της 4ης Απριλίου, σχετικά με τις διοικητικές δικαιοδοσίες όσον αφορά τα θεάματα ταυρομαχίας, ορίζει στο άρθρο 91 παράγραφος 5: «Όταν ο εορτασμός πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο, οι διοργανωτές και οι δημοτικές αρχές καθορίζουν και ανακοινώνουν με τον δέοντα τρόπο τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των προσώπων ή της περιουσίας, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως πλήρως πράξεις που συνεπάγονται κακοποίηση και αδικαιολόγητη πρόκληση πόνου στα ζώα∙ οιαδήποτε παράβαση των σχετικών διατάξεων επισύρει κύρωση». Ωστόσο, οι δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τον νόμο που έχει θεσπίσει η Ισπανία. Για τον λόγο αυτό, στρέφομαι στη Επιτροπή.