Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 04:56
ΒόλοςΤοπικά

Γ. Μουλάς: ««Αέριοι ρύποι» οι απαντήσεις του κ. Λημνιού»






Του Γιώργου Μουλά προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μην απαντήσω στο ρυπαρό και συκοφαντικό για εμένα κείμενο του κ. Λημνιού με τίτλο: «Εκτός πραγματικότητας οι αναφορές του κου Μουλά» αλλά  τέτοιου είδους ανορθόδοξες τακτικές, που ακολουθούνται από αρκετούς αντιπάλους της Δημοτικής Αρχής με υποχρεώνουν να δώσω απαντήσεις. Άλλωστε, η διαρκής προσπάθεια όλων αυτών των δήθεν οικολογούντων, που επιθυμούν να σπιλώσουν το έργο και την απαράμιλλη ηθική στάση της Δημοτικής Αρχής Βόλου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας έχει πέσει στο κενό όλη την διαρρεύσασα πενταετία.

Ο κ. Λημνιός αναφέρεται σε θέματα, τα οποία εγώ στο άρθρο μου ούτε έθιξα αλλά ούτε και απέδωσα το νόημα, για τα οποία αυτός με κατηγορεί. Το κείμενο του βρίθει ανακριβειών.  Για παράδειγμα, είναι τελείως άσχετο να αναφέρει, αν κάποιες γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ έχουν άδεια, αν και έχει απαντηθεί για αυτό από την ΔΕΥΑΜΒ, ούτε για τα θλιβερά επεισόδια, που προκάλεσαν ορισμένοι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Δημοκρατίας στην πόλη μας. Οι υποθέσεις αυτές, δηλαδή, της διατάραξης και διακοπής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν πάρει τον δρόμο τους στην Δικαιοσύνη και θα εκδικασθούν στις δικαστικές αίθουσες. Δεν επιθυμώ να αναφερθώ περαιτέρω, σεβόμενος το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων επειδή ο κ. Λημνιός είναι ένας εξ αυτών. Θα σας θυμίσω, ότι ανάλογη στάση προς τον δήμαρχο κ. Αχιλλέα Μπέο δεν τήρησαν αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι, εκδότες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι τον κατασυκοφάντησαν για την υπόθεση του επί οκτώ χρόνια.

Είναι ψευδές να αναφέρει για εμένα, ότι «Δεν βλέπει «τίποτε το ανησυχητικό» στην καύση πλαστικών» όταν ολόκληρο το άρθρο μου περιστρέφεται γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση και μάλιστα προτείνω επιδημιολογική μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΓΕΤ.

Παρεμπιπτόντως θα αναφέρω τις αρχές, τις οποίες ο κ. Λημνιός λησμόνησε να αναφέρει, που θα πρέπει να διέπουν κάθε προσφυγή στην Αρχή της Προστασίας, για την οποία υποστηρίζει ότι την απαξιώνω ενώ εγώ δεν την ανέφερα καθόλου:

  1. Η όσο το δυνατόν πληρέστερη επιστημονική αξιολόγηση και ο προσδιορισμός, στο μέτρο του δυνατού, του βαθμού επιστημονικής αβεβαιότητας·
  2. Η αξιολόγηση του κινδύνου και των δυνητικών συνεπειών της απουσίας δράσης·
  3. Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών στη μελέτη των μέτρων προφύλαξης, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα της επιστημονικής αξιολόγησης και/ή της αξιολόγησης του κινδύνου είναι διαθέσιμα.

Οι αρχές αυτές είναι 100% σύμφωνες με τις προτάσεις που περιέχονται στο άρθρο μου.

Το δακρύβρεχτο story της δημιουργίας εργοστασίου RDF – SRF στο Βόλο  έληξε. Επομένως κάθε είδους θεατρινισμοί σε βάρος του Δήμου Βόλου δεν έχουν θέση πλέον.  Το πρόβλημα της αερορύπανσης πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Οι κύριοι δήθεν οικολογούντες και κάθε λογής αντι-Μπεϊκοί, που εύρισκαν ευκαιρία να κατηγορούν τον Δημοτική Αρχή Βόλου, ας σοβαρευτούν. Πεδίον αντιπολίτευσης υπάρχει μεγάλο και σε πολλούς τομείς εν όψει εκλογών. Είναι κρίμα ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα να το καίνε με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες, θέλοντας να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση.

Το θέμα της αερορύπανσης να είναι σίγουροι όλοι οι Βολιώτες, ότι δεν θα αφεθεί από την Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου ούτε στην τύχη του ούτε στα χέρια κάποιων τυχάρπαστων. Έχει αποδείξει, τόσο ο δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του, ότι δεν διστάζουν να αντιπαρατεθούν ούτε με την Περιφέρεια ούτε με την  κυβέρνηση ούτε με το τοπικό πολιτικό – δημοσιογραφικό κύκλωμα για το καλό και τα συμφέροντα της πόλης. Όσοι θέλουν ας ακολουθήσουν και ας βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά, ας παραμείνουν για το ευρύ κοινό γραφικές καρικατούρες, που σκοπό θα έχουν να υποδηλώνουν την ύπαρξη τους με ανόητες και επιζήμιες ενέργειες.