Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 11:21
ΒόλοςΤοπικά

Γ. Μουλάς: Οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου για τις Χαμένες Πατρίδες






Του Γιώργου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Βόλου είναι μπροστάρης στο θέμα της διατήρησης της μνήμης των χαμένων πατρίδων της Μικράς Ασίας με μία σειρά εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Ο Βόλος αποτέλεσε πόλη υποδοχής των προσφύγων, όπου αυτοί ρίζωσαν, αγάπησαν την νέα τους πατρίδα και προκόψανε με την πάροδο των ετών.

Για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Δήμος Βόλου πρωτοπορώντας, με την εκδήλωση, που έλαβε χώρα την 14η Φεβρουαρίου 2016, ξέθαψε από την λήθη, στην οποία είχαν περιπέσει, τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της διάσωσης 300.000 Μικρασιατών το 1922, τα οποία είχαν σαν πρωταγωνιστή τον Asa Jennings. Σε αυτόν τον θεόσταλτο άνθρωπο χρωστούν σήμερα την ύπαρξη τους οι περισσότεροι απόγονοι των προσφύγων του 1922.

Η Σμύρνη πολιτιστικά ήταν ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς και αποτελούσε μία νησίδα πολιτισμού στην τότε υπανάπτυκτη Εγγύς Ανατολή. Ήταν μία πόλη πολυπολιτισμική, όπου συγκεράζονταν διάφορες κουλτούρες από τους κατοίκους της, Έλληνες, Τούρκους, Λεβαντίνους, Αρμένιους, Εβραίους και άλλους.

Αυτή την κουλτούρα έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες στις νέες τους πατρίδες, η οποία μπόλιασε όχι μόνο την τότε πνευματική κίνηση του τόπου αλλά και την καθημερινή ζωή. Η ζύμωση που έγινε, απέφερε θαυμάσια αποτελέσματα σε όλους τους τομείς με την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Το αποτύπωμα αυτής της επιρροής το ανευρίσκει κανείς σήμερα, στον καλλιτεχνικό και πνευματικό τομέα αλλά και σε πιο απλές λειτουργίες της καθημερινότητας.

Οι προγραμματισμένες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου έχουν σαν κύριο μέλημα εκτός του να επαναφέρουν τις μνήμες των «Χαμένων Πατρίδων», να αναδείξουν και μερικά πολιτισμικά στοιχεία των προσφύγων από την Μικρά Ασία.

Η επιρροή των Μικρασιατών καλλιτεχνών, τόσο στη μουσική όσο και στους χορούς, υπήρξε πολύ μεγάλη. Η ώσμωση στον καλλιτεχνικό τομέα έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε, η μουσική και οι χοροί των Μικρασιατών να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους μέχρι σήμερα. Οι συναυλίες και τα χορευτικά συγκροτήματα, που θα παρακολουθήσομε, θα μας προσφέρουν μία γεύση από καλλιτεχνικής πλευράς από την Μικρά Ασία ενώ παράλληλα οι αφηγήσεις θα μας μεταφέρουν από τις παλαιότερες εποχές μέχρι σήμερα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι Μικρασιάτες έφεραν μαζί τους μια διαφορετική τέχνη στη μαγειρική. Όλοι γνωρίζομε τις νοστιμιές της Σμυρναίικης κουζίνας και των άλλων περιοχών. Το διήμερο αφιέρωμα στην Πολίτικη, Σμυρναίικη Ποντιακή και Καππαδοκική Κουζίνα θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μυηθεί κανείς και να απολαύσει γεύσεις αυτούσιες από τις περιοχές αυτές. Όσοι δε είναι φίλοι της μαγειρικής θα μπορέσουν να διδαχθούν πολλά μυστικά από αυτές τις κουζίνες.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την αξιόλογη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα άνθη της Καταστροφής», όπου ζωντανεύουν οι μνήμες όλων των γεγονότων μέχρι σήμερα, που ευτυχώς διατηρούνται ακόμη ζωντανές. Μια μουσική παράσταση, με την οποία θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει ο θεατής όλα τα γεγονότα με ένα άλλο αφηγηματικό τρόπο με μουσική συνοδεία.

Επίσης, η εκδήλωση του επόμενου Σαββάτου με τους εξέχοντες ομιλητές, οι οποίοι θα αναφέρουν τις δικές τους εκτιμήσεις γύρω από την Μικρασιατική Καταστροφή θα είναι μία ευκαιρία να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα για όσους την παρακολουθήσουν, διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο κίνδυνος ελλοχεύει. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ένας σταθμός στην μακραίωνη ιστορία του ελληνικού έθνους με επιπτώσεις που φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας.

Η κορυφαία εκδήλωση από καλλιτεχνικής πλευράς θα είναι η μεγάλη συναυλία της Παρασκευής με την Γλυκερία στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελίστριας, η οποία θα διανθίζεται από σχετικά λογοτεχνικά αποσπάσματα, θα τονώσει και θα σκιαγραφήσει τις Μνήμες από τα αιματοβαμμένα μέρη των αλησμόνητων πατρίδων.

Επίσης, κατά τις εκδηλώσεις θα λάβει χώρα η αποκατάσταση του μνημείου της Νέας Ιωνίας στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας με την τοποθέτηση αντιγράφου της ορειχάλκινης πλάκας με ιστορικές απεικονίσεις, που είχε κλαπεί προ ετών. Ήταν ένα ιερό χρέος προς τον λαό και την ιστορία της Νέας Ιωνίας η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου το οποίο θα εκπληρώσει η Δημοτική Αρχή.

Από τις πολλές και πολυποίκιλες εκδηλώσεις, που έχει οργανώσει ο Δήμος Βόλου με την συνεργασία των προσφυγικών συλλόγων, της Εκκλησίας και άλλων φορέων, ο καθένας μας, ανάλογα με τις προτιμήσεις του, θα μπορέσει να τις παρακολουθήσει ελεύθερα και να συμμετάσχει στην Επέτειο Μνήμης των «Χαμένων Πατρίδων». Όλοι πρέπει να διατηρούμε άσβεστες αυτές τις Μνήμες που θα αποτελούν πυξίδα για το μέλλον. Μπορεί οι Πατρίδες αυτές να χάθηκαν όμως οι Μνήμες τους θα διατηρούνται ανεξίτηλες για πάντα στον ελληνικό λαό