Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 11:12
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: «Πάγος» σε νέο Fuel Pass – «Ο φόρος στα καύσιμα είναι το πιο βασικό φορολογικό έσοδο»

ÏõñÝò áðï áõôïêßíçôá ó÷çìáôßóôçêáí óÞìåñá,óå üóá ðñáôÞñéá âåíæßíçò ðñïìçèåýôçêáí êáýóéìá áðï íùñßò ôïõ ðñùú.Öùôïãñáößá áðï ðñáôÞñéï óôçí ïäü Áñ÷åëÜïõ óôï ÐáãêñÜôé, ÄåõôÝñá 12 Ìáúïõ 2008 (ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ/EUROKINISSI)





«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο» για νέο Fuel Pass αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση με τα καύσιμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «όλες οι αποθήκες καυσίμων στην Ευρώπη είναι γεμάτες».

Στο ίδιο πάνελ βρισκόταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μιλώντας για την ενεργειακή ακρίβεια, κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πάρει πρωτοβουλίες και να μειώσει το ΦΠΑ.

Για το Fuel Pass και το πετρέλαιο θέρμανσης

«Αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα (σ.σ. για το Fuel Pass). Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στις «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερο τώρα από όταν ξεκίνησε η διάθεσή του», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο 1,30 ευρώ είναι χαμηλότερο από ότι ξεκίνησε, παρόλο που οι καταναλωτές τις προηγούμενες εβδομάδες το προμηθεύονταν στο 1,10 €/λίτρο.

«Είναι παράλογο κάποιος να περιμένει να προμηθευτεί πετρέλαιο τον Φεβρουάριο, όταν μπορούσε να το κάνει τους προηγούμενους μήνες» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη.

«Αυτή τη στιγμή η γενική εικόνα των διεθνών αγορών δεν είναι εικόνα πανικού», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, γεγονός στο οποίο βοήθησε ο σχετικά ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη.

«Έχουμε περάσει το μισό χειμώνα. Η κατανάλωση των καυσίμων ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που είχαν προϋπολογίσει όλες οι χώρες. Όλες οι αποθήκες καυσίμων στις ευρωπαϊκές χώρες είναι γεμάτες και δεν υπάρχει εκβιασμός από τις αγορές», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι οι τιμές το επόμενο διάστημα θα υποχωρήσουν.

Βερναρδάκης: Πολύ προς τα πάνω οι τιμές

Aπό την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναγνώρισε ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί αλλά όπως είπε είναι πολύ προς τα πάνω.

«Αυτή η σταθεροποίηση έρχεται να προστεθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμπίεσης των μισθών, της ακρίβειας όλων των άλλων αγαθών. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμπίεση» είπε ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική διότι ο χειμώνας δεν έχει περάσει».

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης για τον χρόνο προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης από τους πολίτες εξέφρασε την άποψη ότι αρκετοί δεν προμηθεύονται νωρίτερα είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα είτε γιατί αναμένουν την πτώση των τιμών.

«Χρειάζεται μια παρέμβαση» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης σημειώνοντας ότι το 65% της αυξημένης τιμής των καυσίμων έχει ενδογενείς αιτίες και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και στα καύσιμα, όπως και στα τρόφιμα.

«Η μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει ένα μαξιλάρι στα οικονομικά των νοικοκυριών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα.

«H αγορά καυσίμων λειτουργεί όπως επί της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Δε θυμάμαι να είχε κάνει κάποια παρέμβαση» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καρτέλ στα καύσιμα

Αναφορικά με τις κατηγορίες για την ύπαρξη καρτέλ ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «τέτοιου είδους καρτέλ δεν υπάρχει. Ούτε εγκληματίες είναι τα διυλιστήρια ούτε ποινικές πράξεις κάνουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια στην Ελλάδα είναι μόνο δύο μπορεί να δημιουργεί συνθήκες μικρότερου ανταγωνιστμού. Μιλώντας για τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν συγκρίνει κανέίς τις τιμές διυλιστηρίου της Ελλάδας και άλλων χωρών είμαστε στο μέσο όρο.

«Η τιμή που πουλάνε τα διυλιστήρια καύσιμα στα πρατήρια, χωρίς να βάλουμε τους φόρους που στην Ελλάδα είναι αυξημένοι, είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

Και όπως είπε «οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’90, διατηρήθηκαν από όλες τις ενδιάμεσες κυβερνήσεις. Ο βασικότερος λόγος που διατηρήθηκαν είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι το πιο βασικό και σταθερό φορολογικό έσοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας για την ακρίβεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αυξήσει τους έμμεσους φόρους 8,5 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις για το Fuel Pass