Συνολικό, καθολικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού πρότεινε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει την υποχρεωτικότητα είναι «πολύ σωστή», ωστόσο θεωρεί λάθος να γίνεται με βάση την ηλικία καθώς ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι ο καθολικός εμβολιασμός.
«Το πώς θα εφαρμοστεί είναι θέμα των συνταγματολόγων» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υποχρεωτικότητα χωρίς να υπάρχουν ποινές οι οποίες επίσης θα πρέπει να είναι καθολικές και να μην δίνουν τη δυνατότητα στους πλούσιους να ξεφύγουν από αυτές.
Ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και να υπάρξει συναίνεση για τη διαχείριση της πανδημίας καθώς κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος εκατοντάδων νεκρών καθημερινά ενώ θα χρειαστεί να ληφθούν και δύσκολες αποφάσεις.
«Χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι, να συνεννοηθούμε και να αποφασίσουμε και σκληρά μέτρα, γιατί όταν μιλάμε για συνολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ένα σκληρό μέτρο και το κάνουμε για λόγους ανάγκης», σημείωσε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός «δεν σημαίνει με το ζόρι ένεση» αλλά όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν δεν θα μπορούν να εντάσσονται εντάσσονται σε μια κανονική κοινωνική λειτουργία.
«Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, ας μην εμβολιαστεί, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνία. Οι κανόνες είναι απλοί. Μπορεί να πάει στο βουνό και να μείνει μόνος του. Κανένας δεν θα του εφαρμόσει με το ζόρι μια ένεση», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο κορωνοϊός προκαλεί ένα σοβαρό και θανατηφόρο νόσημα και με την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως μεταφέρεται πολύ πιο γρήγορα. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί αναμένουν ένα πολύ σκληρό κύμα τον Ιανουάριο ακόμη και στη Γαλλία όπου το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 12 ετών φτάνει το 90%.
Ειδικά για την ιχνηλάτηση στην Ελλάδα χαρακτήρισε εξαιρετικής ποιότητας τα εργαλεία και τα μοντέλα υπολογισμού μέσω των λυμάτων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Θωμαΐδη σημειώνοντας ότι είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα γαλλικά.
Πηγή: skai.gr