Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 05:45
ΥΓΕΙΑ

Για πρώτη φορά παιδί «νίκησε» θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου






Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα 13χρονο αγοράκι θεραπεύτηκε από καρκίνο του εγκεφάλου και η ιατρική κοινότητα μπορεί με αισιοδοξία να μιλά για ένα πρώτο βήμα που έγινε προς στη θεραπεία του εγκεφαλικού όγκου σε παιδιά.

Το παιδί που νίκησε τον επιθετικό καρκίνο είναι από το Βέλγιο, ονομάζεται Λούκας και διαγνώστηκε σε ηλικία 6 ετών με έναν σπάνιο και επιθετικό τύπο εγκεφαλικού όγκου – συγκεκριμένα με διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου (DIPG ή ΔΔΓΓ), που διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις ΗΠΑ και σε έως 100 στη Γαλλία – μετά τη διάγνωση, συνήθως τα παιδιά δεν ζουν πάνω από έναν χρόνο.

Η περίπτωση του Λούκας όμως είναι μοναδική, καθώς οι θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε λειτούργησαν αποτελεσματικά -πέραν του αναμενόμενου- και εξάλειψαν τον όγκο από τον εγκάφαλο του παιδιού. Ύστερα από 7 χρόνια το αγοράκι θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα ίχνος του όγκου στον εγκέφαλό του, όπως αναφέρουν οι γιατροί του στο AFP.

Ο Γάλλος γιατρός του, Ζακ Γκριλ, συγκινείται όταν θυμάται πως έπρεπε να ενημερώσει τους γονείς του Λουκά για το ότι ο γιος τους θα πέθαινε. Έκτοτε έγιναν σημαντικές προσπάθειες καταπολέμησης του όγκου με θεραπείες, οι οποίες τελικά πέτυχαν, φτάνοντας σήμερα να μιλούν για το «πρώτο παιδί που θεραπεύεται από τον θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου», σύμφωνα με τους γιατρούς και ερευνητές.

Αισιοδοξία στην ιατρική κοινότητα

«Ο Λουκάς κέρδισε όλες τις πιθανότητες (για να επιβιώσει)» δήλωσε ο Γκριλ, επικεφαλής του προγράμματος όγκων του εγκεφάλου στον καρκολογικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

«Η περίπτωση του Λουκάς δίνει πραγματική ελπίδα» δήλωσε στο AFP η Μαρί Αν Ντεμπιλί, ερευνήτρια που εποπτεύει το εργαστήριο, προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε στο εργαστήριο τις διαφορές που εντοπίσαμε στα κύτταρα του Λούκας» με στόχο η ερευνητική ομάδα να αναπαράξει τις γενετικές διαφοροποιήσεις του, για να δουν κατά πόσο ο όγκος μπορεί να εξαλειφθεί τόσο αποτελεσματικά όπως στην περίπτωση του Λούκας.

Αν αυτό λειτουργήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα κύτταρα του όγκου όπως αυτές οι κυτταρικές αλλαγές» που εντοπίστηκαν στον Λούκας, είπε η Ντεμπιλί.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι από αυτή τη νέα εξέλιξη, αλλά ξεκαθάρισαν ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία, καθώς «κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια από τη στιγμή που θα βρεθεί το πρώτο στοιχείο, ώστε να γίνει φάρμακο. Είναι μια μακρά και διαρκής διαδικασία», δήλωσε ο Γκριλ.

Σημειώνεται ότι η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι νεαροί ασθενείς μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει τη γρήγορη πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικό κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Ο Λούκας είναι το πρώτο περιστατικο παιδιού που καταφέρνει να καταπολεμήσει εξολοκλήρου τον επιθετικό όγκο και -όπως θα μπορούσε να πει κανείς- ήταν ιατρικό θαύμα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους, και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Σήμερα, μία μέρα πριν, η ιατρική κοινότητα επαίνεσε τις προόδους που έχουν γίνει στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, λέγοντας ότι το 85% των παιδιών επιβιώνουν πλέον περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Ωστόσο, η προοπτική για παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένει «σκοτεινή», καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν ζουν πέρα ​​από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο το 10% επέζησε δύο χρόνια αργότερα.