Συγκάτοικος στο κελί με έναν παλιό του γνώριμο, τον πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζή, στον οποίο, όπως έκρινε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έδινε εντολές για επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και ιδεολογικών αντιπάλων, όπως οι Αιγύπτιοι ψαράδες και τα μέλη του ΠΑΜΕ, θα βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Λαγός.
Το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, που είχε το γενικό πρόσταγμα στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στη Νίκαια και άλλες γειτονιές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, βγαίνει από την υποχρεωτική- λόγω των μέτρων της πανδημίας- απομόνωση και από εδώ και στο εξής θα μοιράζεται τη νέα καθημερινότητά του με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες στις φυλακές Δομοκού.
Σε πτέρυγες των φυλακών κρατούνται τόσο ο άλλοτε κραταιός αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ηλίας Παναγιώταρος. Και μπορεί ο Γιάννης Λαγός να ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019 λίγες ημέρες αφότου η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ωστόσο οι σχέσεις του με τους «συναγωνιστές» του όπως αρέσκονται να αποκαλούνται μεταξύ τους, δεν έχουν διαρραγεί. Τότε, είχε δηλώσει ότι αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί «όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή», αλλά επειδή θεώρησε ότι κάνουν «λάθος πολιτικές κινήσεις».
Το αίτημα να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό
Ο Γιάννης Λαγός μετήχθη από τις Βρυξέλλες στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου συνοδευόμενος από κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι ταξίδεψαν στη βελγική πρωτεύουσα για να τον παραλάβουν από τους Βέλγους συναδέλφους του. Από εκεί με μία μεταγωγή – εξπρές, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών στο Εφετείο της Αθήνας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος. Προκλητικός και αμετανόητος, των ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στο εισαγγελικό γραφείο φώναξε «για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία», επιχειρώντας για μια ακόμα φορά δημιουργήσει εντυπώσεις.
Οι δικηγόροι του Κωνσταντίνος Πλεύρης και Γιάννης Ζωγράφος είχαν ήδη υποβάλει αίτημα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μπορεί να μεταφέρεται σε γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο Σύνταγμα και μέσω τηλεδιασκέψεων να μετέχει στις συνεδριάσεις. Ο Εισαγγελέας δήλωσε αναρμόδιος να το εξετάσει και εξέδωσε το φυλακιστήριο με προορισμό τον Δομοκό. Η πλευρά Λαγού ετοιμάζει ήδη νέο αίτημα επιμένοντας η έκτιση της ποινής των 13 ετών και 8 μηνών να γίνει στις φυλακές Κορυδαλλού.
Από την ασυλία των Βρυξελλών στη φυλακή
Ο Γιάννης Λαγός τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το τριμελές εφετείο κακουργημάτων έκρινε ότι ανήκει στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αφού πρώτα κατήγγειλε άπαντες για μεροληψία, ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επηρέασε με δηλώσεις της το δικαστήριο, πήρε το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες σαν… κύριος και οχυρώθηκε πίσω από την ασυλία του Ευρωβουλευτή.
Μία ασυλία, για την οποία γνώριζαν οι ελληνικές αρχές ότι θα ήταν πρόσκαιρη. Αμέσως μετά την απόφαση για την άρση της από την Ευρωβουλή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κινήθηκε ταχύτατα, μην αφήνοντας περιθώρια στον φυγόποινο Ευρωβουλευτή να εκμεταλλευτεί άλλα πιθανά «παράθυρα διαφυγής».
Η αντίστροφη μέτρηση για την μεταφορά του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα ξεκίνησε μόλις εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στις 27 Απριλίου. Η αρχική προσφυγή του στις αρμόδιες δικαστικές αρχές των Βρυξελλών για να ακυρωθεί το ένταλμα απέβη άκαρπη και η ολιγοήμερη κράτησή του στις βελγικές φυλακές «με τους Άραβες και κραυγάζουν κάθε βράδυ Αλλάχ Ακμπάρ», τον έκαναν να αλλάξει γνώμη και να μην παρατείνει με μία νέα προσφυγή την κράτησή του στο Βέλγιο.
Πηγή: iefimerida.gr