Το ζήτημα του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού αποτελεί το στοίχημα των αρμοδίων αρχών στην Ελλάδα μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου που στέλνει στη φυλακή την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Ο Γιάννης Λαγός ο οποίος ενώ εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή είναι πλέον ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και η τύχη του θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του, εφόσον υπάρξει αντίστοιχο αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Τι προβλέπεται για την ασυλία των Ευρωβουλευτών
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα μέλη του νομοθετικού οργάνου της ΕΕ δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:
Αυτή της εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του και εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.
Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.
Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων
Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, στην προκειμένη ο κ. Νταβίντ Σασόλι, ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του ΕΚ.
Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.
Η ολομέλεια θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία
Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.
Πηγή: protothema.gr