Όπως αναφέρει, η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι σοροί μπήκαν στα φέρετρα καλυμμένοι από πλαστικές ή νάιλον σακούλες, οι οποίες καθυστερούν την αποσύνθεσή τους.
«Το θέαμα αυτό είναι τρομερό αλλά απολύτως λογικό και αυτονόητο και αποτελεί συνέπεια των ακροτήτων που κάναμε, ιδίως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, όταν δεν ξέραμε ακριβώς, τι είναι ο κορονοϊός. Φτάσαμε στο σημείο να θάβουμε τους νεκρούς από την πανδημία μέσα σε τέσσερις ή και πέντε πλαστικές σακούλες, επειδή πιστεύαμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τους νεκρούς. Όμως, ο νεκρός δεν αναπνέει και άρα δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Πίεση στα νεκροταφεία των πόλεων
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση, μετά τα τρία χρόνια που γίνεται η εκταφή, της σορού μέσα στον τάφο. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα φέρει πίεση στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αν θυμάμαι καλά, θάβαμε μέσα σε σακούλες τους νεκρούς από κορονοϊό περίπου μέχρι το τέλος του 2021. Τώρα είναι η εποχή που αρχίζουμε να ξεθάβουμε τους νεκρούς από covid-19 και διαπιστώνουμε ότι δεν προχώρησε η αποσύνθεση των σωμάτων. Εκτιμώ ότι θα συναντούμε το φαινόμενο αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών από κορονοϊό, τα σώματα των οποίων θάφτηκαν σε πλαστικές σακούλες», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Θα δούμε τώρα κι άλλες συνέπειες των ακροτήτων»
Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, το γεγονός ότι δεν αποσυντίθενται τα πτώματα, επειδή θάφτηκαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, αποτελεί μία από τις αρνητικές συνέπειες, ίσως η λιγότερο αρνητική, των λαθών ακόμα και ακροτήτων που προχώρησε η κοινωνία, εξαιτίας της άγνοιας αλλά και του πανικού που βίωνε κυρίως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας.