Την επόμενή τους κίνηση φαίνεται οτι ετοιμάζουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του λιμανιού του Βόλου, πέραν εκείνων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.
Το έντονο στρατιωτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη βάση του Στεφανοβικείου, στην οποία ήδη έχουν εγκατασταθεί με ελικόπτερά τους δημιουργεί νέα δεδομένα στο υπό πώληση λιμάνι της πόλης του Βόλου, αφού απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα και η Ουάσινγκτον επιδιώκει να έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.
Η απόφαση των Αμερικανών να “βάλουν στο παιχνίδι” της συνεκπαίδευσης και δικούς τους επίλεκτους κομάντο από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία προμηνύει διάθεση για τη δημιουργία μιας ημιμόνιμης δύναμης στην περιοχή
Οι Αμερικανοί επέστρεψαν φέτος δριμύτεροι στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Με μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων, περισσότερο προσωπικό αλλά και διάθεση για ακόμη πιο στενή συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.
Η “απόβαση” των Αμερικανών στο Βόλο αποτελεί ουσιαστικά μέρος της επιχείρησης “Αtlantic Resolve“. Αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, η οποία ανήκει στην 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, μαζί και με άλλες μονάδες των Αμερικανών σε μια σειρά από ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες.
Η παρουσία των Αμερικανών στη Μαγνησία αποτελεί την πρώτη επίσημη εμφάνιση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος έπειτα από την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα. Τόσο η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο ως βάση εκπαίδευσης ελικοπτέρων όσο και της 110 ΠΜ στη Λάρισα ως εφαλτήριο των αμερικανικών μη επανδρωμένων UAV αποτελούν μεταξύ άλλων μέρος της συμφωνίας. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με δυνατότητα περαιτέρω συμφωνίας για κατασκευή εγκαταστάσεων συναρμολόγησης ελικοπτέρων.
Η απόφαση των Αμερικανών να στείλουν για τους επόμενους μήνες περισσότερα από 30 ελικόπτερα-Apache, Chinook και Blackhawk– αλλά και τουλάχιστον 400 άτομα, χειριστές και τεχνικό προσωπικό στο Στεφανοβίκειο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η περσινή εκπαιδευτική εμπειρία με τους Έλληνες “ελικοπτεράδες” άφησε στο “ιπτάμενο ιππικό” των ΗΠΑ άριστες εντυπώσεις τόσο για την “μαχιμότητα” και το επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων συναδέλφων τους αλλά και για τα υψηλής δυσκολίας σενάρια μάχης που εκτελέστηκαν.
Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία όπου εδρεύουν μόνιμα τα ελικόπτερα των ΗΠΑ αποδείχθηκαν ιδανικές για καθημερινή εκπαίδευση. Επιπλέον, η αξιοποίηση των ορεινών όγκων σε κοντινή απόσταση από το Στεφανοβίκειο όπως ο Όλυμπος και τα βουνά της Πίνδου για εκπαίδευση σε μεγάλα υψόμετρα(hot and high) αποτελεί ένα ακόμα δέλεαρ για τους Αμερικανούς. Νυχτερινές πτήσεις σε βαθιές χαράδρες και απόκρημνες ακτές που προσφέρει το ανάγλυφο της περιοχής έχουν τον πλέον υψηλό δείκτη δυσκολίας.
Η απόφαση των Αμερικανών να “βάλουν στο παιχνίδι” της συνεκπαίδευσης και δικούς τους επίλεκτους κομάντο από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία προμηνύει διάθεση για τη δημιουργία μιας ημιμόνιμης δύναμης στην περιοχή.
Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Και μπορεί ο Λευκός Οίκος να μην κρύβει το θαυμασμό του για τον πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο, τα δυο άλλα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο, εξετάζουν πλέον όλα τα σενάρια. Και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν η συγκεκριμένη βάση μετακινηθεί, τότε, το πιθανότερο είναι ότι θα «πάει» είτε στη Σούδα, είτε στη Λάρισα. Γι αυτό και η σημασία του λιμανιού στο Βόλο, ξαφνικά, αναβαθμίζεται.
Με σημερινό χτύπημα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δίνει τη δική της πτυχή στην αξιοποίηση του λιμανιου του Βόλου από Αμερικανούς.
Δείτε το εν λόγω πρωτοσέλιδο: