Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 21:48
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν κάνει πλέον ελέγχους για τον κορωνοϊό – Τι συνέβη μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη






Η επίδειξη αστυνομικής βίας στην πλατεία  Νέας Σμύρνης πριν από 15 ημέρες και τα εκτεταμένα επεισόδια ένα 48ωρο μετά στην ίδια περιοχή έχουν αφήσει «βαθύ» αποτύπωμα στην ΕΛ.ΑΣ. και στο έργο της. Πλέον οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής αποφεύγουν να κόψουν πολλές κλήσεις για την COVID-19, οι οποίες μάλιστα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%-80% σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου ή και τον Φεβρουάριο. Κάτι που θεωρείται – μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. που… κρύβεται – ότι έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 60%-80%

Συσκέψεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει προωθήσει δομικές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ. με την τοποθέτηση 10 νέων αξιωματικών (ορισμένοι υψηλόβαθμοι), μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει περιορισμένη εποπτεία και έλεγχος πολλών αστυνομικών της, με αποτέλεσμα την αυθαιρεσία και τα κρούσματα βίας που αναδείχθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Κάτι που είχε παρουσιαστεί, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, και με τον προπομπό της «Δράσης», την ομάδα «Δέλτα», που δρούσε την περίοδο 2011-2015.

Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης το τελευταίο τριήμερο  πραγματοποίησε μυστικές επισκέψεις στη ΓΑΔΑ όπου μίλησε σε στελέχη της «Δράσης» αλλά και της ομάδας ΔΙΑΣ, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν συνεχείς απομακρύνσεις αστυνομικών για τους οποίους θα διαπιστώνεται ότι προχωρούν σε βιαιοπραγίες.

Τα δεδομένα

Ισως ορισμένα από τα τεκταινόμενα στη Νέα Σμύρνη εξηγούν τα δεδομένα των ελέγχων για τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. Ετσι λοιπόν, από τους 2.290.000 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, τους 970.000 έχει διενεργήσει η Τροχαία, τους 820.000 οι υπηρεσίες τάξης (αστυνομικοί τμημάτων, κεντρικών υπηρεσιών κ.λπ.) και τους 500.000 η Αμεση Δράση (κυρίως η ομάδα ΔΙΑΣ). Ωστόσο εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τροχαία έχει κόψει 14.000 κλήσεις (ποσοστό 1,5% επί των ελέγχων) και οι υπηρεσίες τάξης της ΕΛ.ΑΣ. 27.500 κλήσεις (ποσοστό 3,5% επί των ελέγχων), ενώ ο αριθμός των προστίμων ανέρχεται σε 30.000 από την Αμεσο Δράση (ποσοστό 6% επί των ελέγχων).

Η «αιχμή του δόρατος»

Δηλαδή στον ίδιο αριθμό ελέγχων η Αμεση Δράση, που θεωρείται η «αιχμή του δόρατος» της ΕΛ.ΑΣ., κόβει διπλάσιες έως τετραπλάσιες κλήσεις από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Δείγμα της μεγαλύτερης αυστηρότητας πολλών αστυνομικών της ή και της πίεσης που ασκείται για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, σύμφωνα με ισχυρισμούς αστυνομικών που συμμετείχαν στους «μοιραίους» ελέγχους στην πλατεία Νέας Σμύρνης την Κυριακή 7 Μαρτίου, είχαν αναφέρει σε ανωτέρους τους ότι «υπάρχει δυσχέρεια λόγω της παρουσίας πολύ κόσμου στην πλατεία», όμως φέρεται να είχε δοθεί εντολή να μη σταματήσουν για κανέναν λόγο.

120-190 την ημέρα

Ωστόσο οι κατηγορίες που έχουν δεχθεί οι αστυνομικοί για βίαιη συμπεριφορά στους ελέγχους για την COVID έχουν οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση των ελέγχων. Με την ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν… απούσα για να μην παρεξηγηθεί, φθάνοντας στο αντίθετο άκρο. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική προ του περιστατικού στη Νέα Σμύρνη κόβονταν καθημερινά 300-420 κλήσεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και μετά το προαναφερόμενο συμβάν οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν σε 120-190 την ημέρα.

Διαφοροποιήσεις αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό

Πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ισχυρισμών των 10 αστυνομικών που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη. Και αυτό διότι πολλοί αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν φαίνεται να υιοθετούν ισχυρισμούς του επικεφαλής ανθυπαστυνόμου που πρωτοστάτησε στις βιαιοπραγίες, ότι «δέχθηκαν πριν άγρια επίθεση από 50 άτομα που τους χτύπησαν με γροθιές και μπουνιές». Μιλώντας εκείνοι για ένα περιστατικό αντεγκλήσεων και απωθήσεων με τη συμμετοχή περίπου 10-15 ατόμων, όπου επιχειρήθηκε να τους πάρουν τα μπλοκ κλήσεων, και όχι για ένταση και «μαζική επίθεση» που περιέγραψε ο ανθυπαστυνόμος και η οποία υιοθετήθηκε σε επίσημο δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

«Αν σηκωθεί το πρώτο κλομπ δεν θα υπάρχει γυρισμός»

Οταν πέρυσι τον Οκτώβριο είχε αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί και η ομάδα ΔΙΑΣ – με περίπου 2.000 αστυνομικούς – στους ελέγχους για τον κορωνοϊό, είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και συνδικαλιστές. Με προειδοποιήσεις ότι ίσως έτσι υπάρξουν προστριβές με τους πολίτες, αφού μέχρι τότε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ προχωρούσαν σε ελέγχους για θέματα εγκληματικότητας, καταδιώξεις κ.λπ. Μάλιστα φέρεται να είχε ειπωθεί ότι «αν σηκωθεί το πρώτο κλομπ από αστυνομικό της ΔΙΑΣ δεν θα υπάρχει γυρισμός για την εικόνα της υπηρεσίας».

Τότε φέρεται να υπήρξαν νουθεσίες από ανώτατους αξιωματικούς ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στους ελέγχους για την COVID». Με υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη να δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στη Νέα Σμύρνη δεν χρειάζονταν να έχουν ειδική εμπειρία ή… διδακτορικό σε ελέγχους σε πολίτες για να αποφύγουν τις ακρότητες».

Συγκλονίζουν τα νέα βίντεο από τις καταθέσεις ανήλικων θυμάτων

Τουλάχιστον τρία-τέσσερα πολύωρα βίντεο με συζητήσεις-καταθέσεις ισάριθμων μικρών αγοριών και κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα βιασμού, αποπλάνησης και άλλων αδικημάτων έχει αποστείλει τις τελευταίες εβδομάδες η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στις δικαστικές αρχές.

Και ανάμεσα σε αυτά για πρόσφατες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την εν λόγω «ευαίσθητη» υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπως αυτή σε βάρος 74χρονου παράγοντα κολυμβητικού συλλόγου της Δυτικής Ατικής. Πρόκειται για τη νέα μέθοδο εξέτασης (με τον χαρακτήρα προσεκτικής συνομιλίας-σταδιακής προσέγγισης) ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ειδικό παιδοψυχολόγο-αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που καταγράφεται σε βίντεο σε ειδικό χώρο του 8ου ορόφου της ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Και αυτό για να μην αναγκάζεται το θύμα της κακοποίησης να δίνει διαρκώς καταθέσεις αλλά και προκειμένου ο δικαστικός λειτουργός να αντιλαμβάνεται από τον τρόπο αντίδρασης και τα λόγια του ανηλίκου τι ακριβώς μπορεί να του έχει συμβεί. Το οπτικό υλικό που συνοδεύεται από πραγματογνωμοσύνη της παιδοψυχολόγου παραδίδεται στους ανακριτές αλλά και παρουσιάζεται στη συνέχεια στο δικαστήριο.

Το 2020 η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στην Αθήνα – με προϊστάμενο τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνο Σχισμένο – ασχολήθηκε με 44 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων και 16 βιασμούς. Περίπου 15 από αυτές τις υποθέσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και σχετίζονται με δράστες που βρίσκονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του θύματος. Τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανήλικα κορίτσια ηλικίας 8-12 ετών και οι ενήλικοι δράστες εκμεταλλεύονται κυρίως την απουσία και την εμπιστοσύνη των γονιών τους.

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ