Πιθανές εξηγήσεις στο μεγάλο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορονοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα, προσπάθησε να δώσει ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε «είδαμε να αρρωσταίνουν και να αρρωσταίνουν σοβαρά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής:
Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιού. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολέψουν να διευκολύνουν τον ιό, όπως είπε.
Σε λίγους νέους, υγιείς μπορεί να προκαλέσει μία ολική φλεγμονή. «Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει καταιγίδα φλεγμονών» ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.
Σημείωσε ακόμη ότι οι είναι νέοι άνθρωποι να μην παίρνουν μέτρα και να εκτίθενται περισσότερο«Όλοι μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.
Ποια τα κρούσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα υπάρχουν 79 νεκροί, 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 20 με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 1.755.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορονοϊού, που στην Ελλάδα αγγίζουν τα 1.755. Το 55% των κρουσμάτων κορονοϊού αφορά άνδρες, 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, 90 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
«Ο κορονοϊός έχει σταματήσει τα πάντα. Ο ιός έχει διαμορφώσει έναν διαφορετικού τύπου φόβου, που δύσκολα ελέγχεται. Ο ιός απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια. Φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες επιβραδύνεται η κατάσταση με τα κρούσματα και τους νεκρούς».