Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025 22:02
ΒόλοςΤοπικά

Γιώργος Μουλάς: Αλήθειες για την αερορύπανση στον Βόλο






Του Γιώργου Μουλά, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου

Έρχεται και επανέρχεται το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο αλλά σαφείς και αντικειμενικές πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Βλέπομε ένα πόλεμο ανακοινώσεων και ενεργειών χωρίς να υπάρχει κατάληξη επί του θέματος. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες αλλά και οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αν υπάρχει ανάγκη.

Η πλέον σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή και ανάλυση των ρύπων της ατμόσφαιρας έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2008 μετά από παραγγελία της Νομαρχίας Μαγνησίας. Έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια, που θα ήταν πολύ χρήσιμη ούτε υλοποιηθήκαν κάποιες προτάσεις για συνεχή παρακολούθηση και αξιοποίηση των ευρημάτων.

Μία δεύτερη αξιοσημείωτη έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας  στην Μαγνησία. Η έρευνα όμως δεν έδειξε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από παθήσεις του αναπνευστικού στον Βόλο όπως θα ανέμεναν πολλοί.

Γίνονται μετρήσεις και εξετάσεις αέρος και εδάφους κατά καιρούς από διάφορους φορείς, όπως η Περιφέρεια, ο Δημόκριτος, ο Δήμος Βόλου και η ΑΓΕΤ αλλά η εντύπωση, που σχηματίζεται είναι, ότι αυτές γίνονται με αποσπασματικό τρόπο χωρίς συνέχεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Εκείνο, που προκύπτει είναι ένας διαρκής αγώνας Πινγκ πονγκ στον επιμερισμό ευθυνών και κατηγοριών μεταξύ των ελεγκτικών αρχών, ΑΓΕΤ, φορέων και πολιτών. Το παιχνίδι αυτό του Πινγκ πονγκ με την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, καταγγελιών, διαψεύσεων και ενεργειών θα συνεχίζεται στο διηνεκές εφόσον ούτε η εταιρεία ΑΓΕΤ ούτε οι καταγγέλλοντες αυτήν είναι σε θέση με ακλόνητα και σαφή επιχειρήματα να αποδείξουν την βασιμότητα των ισχυρισμών τους είτε έχουν δίκαιο είτε όχι. Για αυτό, τόσο οι ακτιβιστικές και μαζικές εκδηλώσεις κατά της ΑΓΕΤ, που θεωρείται ένας εκ των ρυπαντών του αέρα της πόλης, όσο και οι καταγγελίες στην Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδείξουν κάτι το ενοχοποιητικό. 

Κατά την διαρκή τους τελευταίους μήνες, κινητοποίηση κατά της ΑΓΕΤ οι δήθεν οικολογούντες αλλά και όσοι γενικώς αντιμάχονται την Δημοτική Αρχή Βόλου βάζουν στο στόχαστρο τον Δήμο Βόλου για την ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων), τελείως υποκριτικά διότι γνωρίζουν, ότι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας ακολουθούν την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άλλωστε ο υπουργός κ. Φάμελος απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής ΜΕΑ από τον Δήμο Βόλου με τελικό προϊόν το SRF δύο ημέρες πριν από την διαδήλωση κατά της ΑΓΕΤ για μην βρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.                      

Αλήθεια, τώρα που δεν πρόκειται να γίνει εργοστάσιο για SRF ή RDF, πως θα βρίζουν οι γνωστοί αυτοί κύριοι τον Αχιλλέα Μπέο και την Δημοτική Αρχή; Αυτή είναι η αλήθεια: Το RDF ήταν για αυτούς μια λύση. Μια λύση για να ξεφεύγουν από την ανυπαρξία τους και ένας πλάγιος και ύπουλος τρόπος ο κάθε πολέμιος και συκοφάντης της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βόλου να ευρίσκει πεδίο δράσης. Άσχετα αν ο Δήμος Βόλου έκανε πολλές ενέργειες όπως αγωγή κατά της ΑΓΕΤ, μετρήσεις σε εργαστήριο του εξωτερικού, σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, αίτηση για έλεγχο της αερορύπανσης από τον Δήμο, έγγραφες αναφορές και καταγγελίες, ημερίδες κτλ.   

Συμπερασματικά θα πρότεινα τα εξής:

  1. Να επαναληφθεί μία ανάλογη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της αερορύπανσης του Βόλου καθ’ όλη την διάρκεια του έτους
  2. Επιδημιολογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της νοσηρότητας και θνησιμότητας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΓΕΤ ώστε να αποδειχθεί τυχόν συσχετισμός των παθήσεων τους με την αερορύπανση διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ή ήταν αποδέκτες της ρύπανσης στην πηγή της. Τούτο είναι αρκετά εύκολο να γίνει με αποτελέσματα ακριβή και τεκμηριωμένα διότι θα είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες.
  3. Συνεχείς έλεγχοι από την Πολιτεία.
  4. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, αν αυτά είναι ιδιαίτερα ενοχοποιητικά, να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.
  5. Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση για την  γραμμή που θα ακολουθηθεί, όσον αφορά στην κατασκευή ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων) από τους Δήμους. Δηλαδή αν ο Δήμος Βόλου δεν κατασκευάσει ΜΕΑ με προϊόν το SRF ή RDF, η ΑΓΕΤ θα μπορεί να το προμηθεύεται από άλλους Δήμους της Ελλάδας, της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής; Αν ναι, τότε τολμώ να πω, ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων καλά κρατεί. Θα έκανα μια τελευταία επισήμανση, μία ακόμη φορά. Ο Δήμος Βόλου ουδεμία σχέση ή ευθύνη έχει με την αερορύπανση, που κατηγορείται η ΑΓΕΤ.  Ο έλεγχος και η άδεια λειτουργίας είναι ευθύνη της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Ο λαός του Βόλου δεν πείθεται από ψευδή συνθήματα και κατηγορίες που εκπορεύονται από αυτούς που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα ιδιοτελή και μη, εν πολλοίς δε ύποπτα. Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι καθαρή και κρυστάλλινη. Όσο και να θέλουν οι αντίπαλοι της δεν θα την σπιλώσουν με συκοφαντίες και κατασκευασμένες κατηγορίες διότι σε όλη την θητεία της υπηρέτησε με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα και την δημόσια υγεία.