Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 22:20
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιος Μάνου Χατζιδάκι εναντίον Αλέξη Κούγια για την αναφορά του ονόματος του πατέρα του στη δίκη Λιγνάδη






Με ένα αλληγορικό κείμενο του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι, από τα θρυλικά «Σχόλια του Τρίτου», τις σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που έκανε ο σπουδαίος συνθέτης, στο Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, από το 1978 έως το 1980, απάντησε ο γιος του, Γιώργος Θεοφανόπουλος – Χατζιδάκις, στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος αναφέρθηκε στο όνομα του κορυφαίου συνθέτη, κατά την διάρκεια της δίκης της υπόθεσης Λιγνάδη, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις κάνει λόγο για «συκοφαντική» και «αήθη» αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι που «προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του και αποτελεί ύβρι». Το κείμενό του που επέλεξε ως δηκτική απάντηση είναι το παρακάτω: «Οι “χοίροι” είναι ζώα που αρέσκονται να ζουν μες την ακαθαρσία και να κυκλοφορούν μέσα σ’ αυτήν με άνεση και φιλαρέσκεια. Αγνοούν όλους τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και δημιουργούν μιαν αποπνικτική ατμόσφαιρα για όσους έχουν την ατυχία να ζουν κοντά σε χοιροστάσια, ακόμη και σε απόσταση απ’ αυτά. Και οι “χοίροι’’, ως γνωστόν, επέστρεψαν και ζούνε πλέον μες τις πολιτείες. Φαίνεται πως τους θελήσαμε, τους νοσταλγήσαμε. Κι έτσι επιστρέψανε και θα μας συντροφεύουν δια παντός. Αυτά περί “χοίρων” και δεν θα επανέλθουμε.»

Την περασμένη Πέμπτη, κατά την εξέταση μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων, και συγκεκριμένα της θείας της πρώην συζύγου του αδελφού του Λιγνάδη, ο συνήγορος του ρώτησε χαρακτηριστικά: «Είναι ασυνήθιστες οι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στο χώρο του θέάτρου;» για να λάβει την απάντηση «Όχι είναι σύνηθες, υπάρχει πολύ στο χώρο του θεάτρου». «Όταν πήγε στην ανακρίτρια είπε ότι τον έχουν ερωτευτεί οι πιο ωραίοι άνδρες και γυναίκες. Το έκρυψε ποτέ αυτό» συνεχίζει ο Αλέξης Κούγιας και η μάρτυρας του απαντά πως οι δυο τους δεν έκαναν τέτοιες συζητήσεις». Ακολούθως ο συνήγορο υπεράσπισης κρίνει σκόπιμο να κάνει αναφορά στο όνομα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι ρωτώντας: «Έκρυψε ποτέ ο μεγαλύτερος Ελληνας συνθέτης ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15 – 16 – 17 – 18 χρονών;». Η απάντηση που έλαβε από τη μάρτυρα ήταν αρνητική.

Αυτή η τελευταία αναφορά στον κοινωνικό περίγυρο του Μάνου Χατζιδάκι στη δίκη ενός σκηνοθέτη – ηθοποιού που δικάζεται για βιασμούς ανηλίκων προκάλεσε την αντίδραση πολλών καθώς θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή στη μνήμη του, έμμεση κατηγορία εναντίον του αλλά και ατυχής εξίσωση δύο καλλιτεχνών μεν το βάρος του ονόματος και της προσφοράς των οποίων ωστόσο δεν επιδέχεται απολύτως καμία σύγκριση. Όσοι πάντως έχουν βρεθεί στο πλευρό του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και εκείνοι που έχουν μελετήσει τη διαδρομή του γνωρίζουν καλά πως αποτελούσε όχι μόνον μεγάλο δάσκαλο και πηγή έμπνευση για τους νέους αλλά τούς στήριζε, ταυτόχρονα, με όποιον τρόπο μπορούσε. Ο Χατζιδάκις υπήρξε πραγματικός πατέρας για τους μαθητές του κι όχι μόνον. Ήταν εκείνος που φρόντισε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να καλύψει όλα τα ιατρικά έξοδα ενός νέου που τραυματίστηκε ενώ προσπαθούσε να κλέψει το σπίτι του…!

Ο Αλέξης Κούγιας πάντως, μετά τις αντιδράσεις, αντιδράσεων επιχείρησε να εξηγήσει πως δεν είχε σκοπό να προσβάλλει τη μνήμη του συνθέτη και πως οι ερωτήσεις του παρερμηνεύτηκαν: «…Διαστρέβλωσαν και μία ερώτηση μου, στην οποία ρώτησα ένα διακεκριμένο δικηγόρο – θεατρόφιλο, φίλο του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι στο περιβάλλον του είχε νεαρά ανήλικα άτομα, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ, «αν όλοι οι  μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, της μουσικής και των τεχνών είχαν στο περιβάλλον τους, αφού ήταν δάσκαλοι – καθηγητές, όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης, νεαρά ανήλικα άτομα;». Οι διαστρεβλωτές της αλήθειας, ενώ εγώ στην ερώτησή μου χρησιμοποίησα εκτός του Μάνου Χατζιδάκη, τον Κουν, τον Λαζάνη, τον Κατσέλη, αλλά και άλλους διδασκάλους της θεατρικής τέχνης, αυτοί ενορχηστρωμένα και στα συγκεκριμένα sites διαστρέβλωσαν την ερώτηση μου, αποκρύπτοντας ότι η ερώτηση αυτή αφεώρα και άλλους διδασκάλους της θεατρικής τέχνης, όπου αναφερόμουν στους μαθητές τους, αφού αναφερόμουν και στους μαθητές του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, όπου αυτός δίδαξε, και συγκεκριμένα στο Αρσάκειο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου» ανέφερε, μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωσή του.