Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 15:37
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γηροκομείο στα Χανιά: Στο μικροσκόπιο των Αρχών το οικονομικό κίνητρο – Τα αρνείται όλα η ιδιοκτήτρια της δομής






Πληθαίνουν οι καταγγελίες που μιλάνε για οικονομική εκμετάλλευση και εξαπάτηση των ηλικιωμένων από το γηροκομείο Χανίων. Οι περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων που έρχονται στο φως έρχονται να προστεθούν στις μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Πλέον, οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Συγγενής ηλικιωμένης καταγγέλει στο MEGA πως την ώρα που η υπέργηρη θεία της βρισκόταν στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, κάποιοι «έχτιζαν παλάτια» εν αγνοία της.

«Έχει αλλάξει χέρια διότι το σπίτι ήταν στο δρόμο μου και το έβλεπα. Οπότε μια ωραία μέρα είδα να γίνονται οικοδομικές εργασίες οι οποίες γινόταν και τη νύχτα.»

Μέρα- νύχτα έχτιζαν με τους εργάτες να δουλεύουν κάτω από άκρα μυστικότητα.

«Κατέβαζαν πανιά και με ηλεκτρικό φως δούλευαν. Χτίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Και κάποια στιγμή ξεφυτρώνει ένα υπέροχο σπίτι.»

Το πολυτελές ακίνητο ανήκει σε μια ηλικιωμένη που έμενε στο γηροκομείο από το 2014-2017. Φαίνεται ότι πουλήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του εργολάβου που είχε αναλάβει τις εργασίες. Ως πληρεξούσιος εμφανίζεται η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μεταβιβάστηκε σε κάποιον ο οποίος το έχτισε. Πλησίασα τον εργάτη και του λέω νοικιάζεται αυτό; Πόσο του λέω. Μου λέει δεν ξέρω και απαγορεύεται να πλησιάσετε.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, τελικά πωλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ. Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.

«Όταν πάσχεις από άνοια και σου δίνουν ένα χαρτί- λέω τώρα εγώ- και σου λένε υπέγραψε εδώ, όλα παίρνουν το δρόμο τους. Σάμπως και ήξερε τι υπέγραφε;»

H ηλικιωμένη έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013-2017 και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ανιψιά της το εν λόγω σπίτι χτίστηκε το 2015.

Ο κ. Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, Δικηγόρος Μητρόπολης, μίλησε στο MEGA δίνοντας την πλευρά της εκκλησίας.

«Ο άνθρωπος που σας έκανε την καταγγελία είναι κληρονόμος μιας Μακαριστής σήμερα Γερόντισσας η οποία ήταν άκληρη, είχε πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας σε συγγενείς της και δύο ακίνητα έμειναν με τη διαθήκη στην Μητρόπολη Μακεδονίας το ένα, και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας το δεύτερο», ανέφερε.

«Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν έγινε η διαθήκη, όταν η γυναίκα δεν είχε κανένα θέμα, είχε σώας τας φρένας, όταν η ίδια έχει προσφύγει στην εκκλησία κι επειδή οι συγγενείς της δεν δέχτηκαν να την γεροκομήσουν και ζήτησε τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να εισαχθεί σε μια δομή ηλικιωμένων. Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν εισαχθεί στην εν λόγω δομή», διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι κανένας ιεράρχης δεν έχει καταστεί κληρονόμος της γερόντισσας.

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου Γεωργία Λιονάκη, προσαπθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες μίλησε στο mega, και τα αρνήθηκε όλα. Πίσω από τις μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών, βλέπει οργανωμένο σχέδιο «ορισμένων, με σκοπό να κερδίσουν χρήματα από την ίδια».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η ιδιοκτήτρια επανέλαβε ότι σε κανέναν από τους ελέγχους που της έγιναν δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο. Τονίζει πως η ίδια και η επιχείρησή της δεν εμπλέκονται σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και πως κανένας από τους υπαλλήλους, δεν κακομεταχειριζόταν κάποιον από τους ηλικιωμένους.

Στις μαρτυρίες υπαλλήλων για χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους ηλικιωμένους επικαλείται τον ψυχίατρο του οίκου ευγηρίας που μίλησε αποκλειστικά στο Live News.

Όλα αυτά όμως την ώρα που η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και οι καταγγελίες από συγγενείς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, δίνουν τροφή για νέες συζητήσεις.

«Το γηροκομείο καταδικάστηκε πονικά το 2015» αναφέρει δικηγόρος και συγγενής θύματος

Το γηροκομείο στα Χανιά έπρεπε να έχει κλείσει από το 2015, επισημαίνει η δικηγόρος και συγγενής θύματος, Μαρία Παπαδάκη.

«Το 2015 η διαχείριση του γηροκομείου καταδικάστηκε ποινικά για μη συμμόρφωση σε απόφαση του νομάρχη που διέτασσε την σφράγιση της μονάδας διότι δεν υπάρχει άδεια. Υπάρχει καταδικαστική απόφαση του 2015» τόνισε, λέγοντας ότι έχει να πει πολλά ακόμα για την υπόθεση του γηροκομείου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανιών, η οποία, με χθεσινή ανακοίνωση της, έκανε λόγο ότι στον τελευταίο έλεγχο στην συγκεκριμένη δομή δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό αλλά και ότι από το 2009 δεν είχε καταγγελθεί ποτέ.

«Η αντιπεριφέρεια Χανίων παρεμβαίνει στη δουλειά της Δικαιοσύνης»

«Αποφάσισα να μιλήσω λόγω της τεράστιας έκπληξης των δηλώσεων της αντιπεριφέρειας Χανιών. Είναι μια μορφή παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δουλειά της δικαστικής και αποθαρρύνουν τους συγγενείς των παθόντων και των θυμάτων να καταφύγουν στις αρχές και να πουν τι έζησαν» τόνισε.

«Με βάση το ισχύον καθεστώς η περιφέρεια έχει την εποπτεία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Ο έλεγχος περιλαμβάνει το αν το προσωπικό είναι επαρκές και εξειδικευμένο. Στον τελευταίο έλεγχο, γνωρίζω, ότι βρέθηκε ένας υπάλληλος είχε αναλάβει την εποπτεία 60 ηλικιωμένων σε 2 ορόφους. Αυτό η αντιπεριφέρεια Χανίων το θεωρεί νόμιμο. Επίσης υπήρχαν κλειδωμένες πόρτες. Είναι και αυτό νόμιμο;» πρόσθεσε.