Στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων, εστάλη από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η πολυσέλιδη έκθεση ελέγχου για το Γηροκομείο Βόλου μετά τις αποκαλύψεις για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, ατόμων άσχετων με το Ίδρυμα, κατά παράβαση των κριτηρίων προτεραιοποίησης.
Οι Επιθεωρητές – Ελεγκτές οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση – φωτιά για το Γηροκομείο μετά από δύο αυτοψίες στον Βόλο, περιγράφουν την καταστρατήγηση της δίκαιης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού και προσδιορίζουν τον Πρόεδρο του ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου κ. Π. Πάνο και την Αντιπρόεδρο κα Ιωάννα Νεστορίδου ως τα άτομα της Διοίκησης τα οποία, όπως αναφέρεται, δεν εφάρμοσαν την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, υποδεικνύοντας για εμβολιασμό από δύο άτομα – προσωπικές επιλογές τους , τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το Γηροκομείο.
Το τρίτο άτομο το οποίο προσδιορίζει το πόρισμα είναι ο Γενικός Διευθυντής κ. Ι. Τρυφωνόπουλος, ο οποίος πλέον δεν εργάζεται στο Γηροκομείο.
Οι δύο Επιθεωρητές από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, τα έγγραφα, τις καταστάσεις κ.λπ., αναφέρουν ότι υιοθέτησε τις οδηγίες της Διοίκησης και ενέταξε στις λίστες άτομα που δεν είχαν σχέση με το Γηροκομείο. Επίσης ότι άλλαξε την ιδιότητα ατομικών στοιχείων υποψηφίων προς εμβολιασμό και τους χαρακτήρισε εργαζόμενους ενώ είχαν διαφορετική ιδιότητα με την οποία ο ΕΟΔΥ δεν θα επέτρεπε τον εμβολιασμό τους.
Η έκθεση αναφέρεται σε 4 συνολικά άτομα, τα οποία εντάχθηκαν παράτυπα στις λίστες εμβολιασμού στο Γηροκομείο Βόλου στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και τελικά εμβολιάστηκαν εκτός σειράς τα τρία εξ αυτών καθώς το ένα δεν μετέβη στον χώρο του εμβολιασμού. Τα τρία άτομα είναι, μια γυναίκα ιδιώτης και δύο υπάλληλοι της ΔΟΥ Βόλου, συνάδελφοι της Αντιπροέδρου, απλά μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου.
Για τα δύο άτομα τα οποία προτάθηκαν, όπως αναφέρει το πόρισμα, από τον Πρόεδρο του ΔΣ και χαρακτηρίστηκαν “επικείμενες εισαγωγές”, δεν βρέθηκαν κατά τον έλεγχο αιτήσεις εισαγωγής, αποφάσεις ΔΣ, τα απαραίτητα δικαιολογητικά κ.α. ενώ το ένα άτομο εξ αυτών είναι 53 ετών με το ηλικιακό όριο εισαγωγής στο Γηροκομείο τα 65 έτη !
Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη πως σύμφωνα με έγγραφο υπαλλήλου του Γηροκομείου, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου της ζήτησε, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος, να ετοιμάσει αιτήσεις εισαγωγής των δύο ατόμων που πρότεινε ο ίδιος και τελικά ουδέποτε έγιναν οι εισαγωγές.
Η Ομάδα εμβολιασμού της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) Λάρισας, ήταν ενήμερη για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούσε και στις 25 Ιανουαρίου 2021 (πρώτος εμβολιασμός) και στις 15 Φεβρουαρίου 2021 (επαναληπτικός εμβολιασμός – 2η δόση), έχοντας προγραμματίσει σύμφωνα με τις λίστες που είχε στείλει το Γηροκομείο 126 εμβολιασμούς τον Γενάρη (τελικά εμβολιάστηκαν 112) και125 εμβολιασμούς τον επόμενο μήνα (εμβολιάστηκαν 112).
Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμη ότι δεν συνεδρίασε το ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου για να αποφασίσει τους εμβολιασμούς των μελών του, ούτε της Διοίκησης του Φιλανθρωπικού, πως δεν ορίστηκε υπεύθυνος εμβολιασμού για να έχει αρμοδιότητες και ευθύνες, κ.α.
Η έκθεση επιθεώρησης, εκτός από τη Δικαιοσύνη και τη Διοίκηση, φαίνεται πως θα απασχολήσει και το ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου σε προσεχή συνεδρίασή του.
Οι διορισμένοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 5μελές ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου κ.κ. Ζιγγιρίδης και Σολιδάκης, με δημόσια ανακοίνωσή τους διαχώρισαν εξ αρχής τη θέση τους από τους χειρισμούς στην υπόθεση με τους εμβολιασμούς ενώ στη συνέχεια μειοψήφισαν και με την πρόταση λήξης της συνεργασίας με τον Διευθυντή του Γηροκομείου, τον τρίτο Διευθυντή που απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια.
Από το MYVOLOS.NET