Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 21:29
Κόσμος

Γκάφα του Ερντογάν: Αντί για πίνακα από την άλωση της Τριπολιτσάς έβαλε από μάχη 100 χρόνων πριν






Σε γκάφα ολκής φαίνεται πως υπέπεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια φωτογραφία που ανάρτησε για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Συγκεκριμένα, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από το ιστορικό γεγονός, αναρτώντας έναν πίνακα – που υποτίθεται πως ήταν από την συγκεκριμένη μάχη και γράφοντας: «Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα»

Λάθος πίνακα διάλεξε ο Ερντογάν για την άλωση της Τριπολιτσάς
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, o πίνακας δεν είναι από την Άληωση της Τριπολιτσάς, αλλά είναι ένα έργο του George Philipp Rugendas, και απεικονίζει την μάχη του Πετροβαραντίν ή μάχη του Πιτερβαρντάιν.

Ο πίνακας από την μάχη του Πετροβαραντίν

Όπως λέει το Wikipedia, με τον πίνακα αυτό δίπλα σε αντιπαραβολή, η μάχη του Πετροβαραντίν, γνωστή και ως μάχη του Πέτερβαρνταϊν, έλαβε χώρα στις 5 Αυγούστου 1716 κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού Πολέμου, όταν ο οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το φρούριο Πετροβαραντίν, το οποίο ελεγχόταν από τους Αψβούργους, στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Σερβία). Οι Οθωμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν το Πετροβαραντίν, το λεγόμενο Γιβραλτάρ του Δούναβη, αλλά γνώρισαν μεγάλη ήττα από έναν στρατό που ήταν το μισό του δικού τους, παρόμοια με την ήττα που είχαν υποστεί το 1697 στη Ζέντα. Ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο οθωμανικός στρατός έχασε 20.000 άνδρες και 250 όπλα από τον στρατό των Αψβούργων υπό τον στρατάρχη πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας.

Οι Αυστριακοί εδραίωσαν τη νίκη αυτή προελαύνοντας στο Μπανάτ και καταλαμβάνοντας το Τέμεσβαρ, το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, και στη συνέχεια το Βελιγράδι

Την αποκάλυψη για το λάθος τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σε tweet του ο Charalampos of Thessaloniki, σημειώνοντας πως παρατήρησε ότι πρόκειται για τον ίδιο πίνακα από παλαιότερη ανάρτηση του Δρ. Σπυρίδων Πλακούδα, επίκουρου καθηγητή Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην αντιπροέδρου του ΚΕΔΙΣΑ.