Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 15:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Goldman Sachs: Πιθανό το τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα






Η Goldman Sachs θεωρεί ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γίνει το 2018.

Αναλύοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η επενδυτική τράπεζα σχολιάζει ότι έπειτα από μήνες οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε κατευνασμό αντί για λύση. Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επαναβεβαίωνε προηγούμενες δεσμεύσεις για ενεργοποίηση ελάφρυνσης χρέους, όταν λήξει το πρόγραμμα το 2018, αλλά δεν περιελάμβανε συμφωνία για τις λεπτομέρειες των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει η ανάλυση.

Επιπλέον, αναφέρει η Goldman Sachs, το Εurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% στη συνέχεια. Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε τέτοιους στόχους τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς και αρνείται να παρέχει χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, που χαρακτηρίζει συμβολική την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ μόνο όταν συμφωνηθεί με σαφήνεια η ελάφρυνση χρέους.

«Η συμφωνία θέτει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα χρέους. Οι πλευρές θα διαπραγματευτούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους πιθανότατα παράλληλα με ένα τέταρτο μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εκτιμά η Goldman Sachs και συμπληρώνει ότι στο μεσοδιάστημα η έλλειψη συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους κάνει λιγότερο πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία- όπως σημειώνει- θα εξετάσει αυτό το ζήτημα στα μέσα του 2018.

«Δεδομένου ότι περιμένουμε η ΕΚΤ να ξεκινήσει συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια για την ελάφρυνση χρέους θα προκύψει μόνο στα μέσα του 2018, φαίνεται απίθανο να μπει σύντομα η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ίσως όχι πριν από τη μείωση των αγορών ενεργητικού καθιστώντας περιττό το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στο QE», καταλήγει η Goldman Sachs.

 

Πηγή: iefimerida.gr