Στην εικόνα της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, κάνοντας αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.
Οπως έγραψε στο προφίλ του ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας πίσω από τις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων, «στον δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα».
Σκιαγραφώντας την πορεία της πανδημίας, παραθέτει δύο σχεδόν όμοια διαγράμματα από το Our World in Data και υπογραμμίζει ότι: «Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας, με εξαίρεση το πρώτο κύμα του Μαρτίου 2020 που η θετικότητα των τεστ έφθασε το 10% και δεν συνοδεύθηκε από θανάτους, λόγω της αυστηρής καραντίνας, στο δεύτερο ισχυρότερο του Νοεμβρίου και στο τρίτο ηπιότερο του Μαρτίου 2021 οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ανάλογοι με το δείκτη θετικότητας».
Το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια, ενώ ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. «Ανάλογα εξελίσσεται και η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας, ευτυχώς, δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων» τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει «αυτό αποδίδεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε μέρος του πληθυσμού. Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν περιφέρειες, χωρίς μεγάλο μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη».
Με φωνή ψύχραιμη ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παραθέτει, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τείχους ανοσίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εμβολιασμό.