Από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από το εισαγγελικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ζήτησαν να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία, κατά πλειοψηφία, αποφυλακίστηκε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος το 2008 δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξη.
Παράλληλα, οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ζήτησαν από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου να διενεργηθεί ενδελεχής πειθαρχικός και υπηρεσιακός έλεγχος για τις συνθήκες έκδοσης της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζουν «νομικό πραξικόπημα», ενώ κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις.
Η αίτηση που κατατέθηκε στον κ. Πλιώτα θα χρεωθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω, ενώ η αναφορά που κατατέθηκε στην κυρία Γεωργίου, θα διαβιβαστεί στην πρόεδρο της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Νικολακέα, ο οποία και αυτή αποχωρεί σήμερα από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αναγνωρίστηκε χθες εκ νέου στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας, κάτι που σηματοδότησε την αποφυλάκισή του.
Στη χθεσινή απόφαση του Εφετείου πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι και επικράτησαν της αντίθετης ψήφου των τριών δικαστών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ αντίθετος ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο αίτημα που κατέθεσαν, μεταξύ των άλλων αναφέρουν τα εξής:
«Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να αναιρεθεί η σκανδαλώδης και προκλητική, νομικά δε έωλη και άκρως προβληματική εκείνη απόφαση. Και οι μηχανισμοί που κινητοποιήθηκαν χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να ανατρέψουν την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας.
Με την παρούσα ζητούμε να ασκήσετε εκ νέου αναίρεση στην πραξικομματική παράκαμψη της απόφασης της Ολομέλειας, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και με το εύρημα να ανατεθεί σε ενόρκους, οι οποίοι δεν είχαν καμία γνώση της υπόθεσης και του αποδεικτικού υλικού να επωμιστούν την ανατροπή της αποφάσεως, την οποία εισαγγελέας και τακτικές δικαστές δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επισήμως, πλην όμως εξασφάλισαν την συνθήκες και δρομολόγησαν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να υλοποιηθεί.
Μεταξύ των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν ήταν η εντολή μη κλήτευσής μας στο Δικαστήριο ως διαδίκων, ο προσδιορισμός σε συντομότατες δικασίμους εντός του δικαστικού έτους, η εισαγωγή της υπόθεσης μόνο ενώπιον των τακτικών δικαστών, η βίαιη αποτροπή τοποθέτησης της πλευράς μας ως διαδίκων, ενέργειες που έγιναν σε σύμπραξη Εισαγγελέως και τακτικών δικαστών.
Η εξέλιξη της νέας αποφυλάκιση Κορκονέα είχε προβλεφθεί από πλευράς μας και είχαμε καταγγείλει ότι η υπεράσπιση κόμπαζε ότι την έχει εξασφαλίσει.
Εν προκειμένω προκύπτουν συνεπώς σοβαρότατες ενδείξεις όχι μόνο νομικού πραξικοπήματος, αλλά και σειράς πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινικών αδικημάτων εκ μέρους δικαστικών προσώπων…».
Η Ζωή Κωνταντοπούλου και ο Νίκος Κωστανταντόπουλος μετά την κατάθεση των αιτημάτων της οικογένειας του Γρηγορόπουλου στον Άρειο Πάγο, προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις, ενώ έκαναν αναφορά στο περιεχόμενο ανακοινώσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ειδικότερα, η δήλωση έχει ως εξής:
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά που συνέβησαν στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας με πλήρη ευθύνη των δικαστών και των εισαγγελικών λειτουργών αποτελούν βαρύτατη παράβαση καθήκοντος δικαστών και εισαγγελέων, προσβάλλει την ίδια απονομή της δικαιοσύνης, τον πυρήνα του δικαιοκρατούμενου κράτους, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου κάθε πολίτη που αξιώνει στη χώρα μας,, στην Ελλάδα , όταν ένας αστυνομικός σηκώνει το χέρι, στοχεύει, πυροβολεί δύο φορές και σκοτώνει ένα 15χρονο παιδί εν ψυχρώ, να μην οργανώνονται μηχανισμοί για να πέσει στα μαλακά.
Αυτό που βιώσαμε στο ΜΟΕ Λαμίας ήταν μία κακοστημένη δίκη, μία κακοστημένη μεθόδευση για να απελευθερωθεί ξανά ο καταδικασθείς για τη δολοφονία του Αλέξανδρου.
Σήμερα απευθυνόμαστε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητάμε: -να διαβιβαστούν τάχιστα τα πρακτικά και η απόφαση
– να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης και
– να διερευνηθούν πειθαρχικά και υπηρεσιακά οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η συγκρότηση του δικαστηρίου, η κλήρωση των ενόρκων και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκε η απόφαση χωρίς να εξεταστεί κανένα στοιχείο που αφορούσε την υπόθεση», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εντός του ΜΟΕ Λαμίας αναδείχθηκαν καταστάσεις που παραπέμπουν σε θεσμική στρέβλωση και λειτουργική αλλοίωση και η ευθύνη αυτή είναι πολύπλευρη και θα ζητήσουμε να ερευνηθεί πέρα από το αίτημα να ασκηθεί αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα ζητήσουμε και από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να ερευνήσουν συγκεκριμένα γεγονότα και συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν γίνει από πλευρά μας», δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Καλά θα κάνουν αυτοί που εμφανίζονται να εκπροσωπούν την ένωση δικαστών και εισαγγελέων να αντιληφθούν ότι η υπόθεση λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν είναι συνδικαλιστική υπόθεση, να πάψουν εν ενεργεία δικαστές να συμπεριφέρονται σαν να είναι αυθεντικοί ερμηνευτές των νόμων και του Συντάγματος και αν είναι πράγματι δικαστές τους προκαλώ τώρα να μας καλέσουν σε σύσκεψη του Διοικητικού τους Συμβουλίου για να μάθουν τα όργια που έγιναν στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας».