Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 03:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Τα πιο σκληρά μέτρα από τότε που ξεκίνησε η ελληνική κρίση






Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την άκρως αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας πάντως και τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά τους όρους διάσωσης της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «αδιέξοδο».

Την ίδια ώρα, τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεμένει από χρόνο καθώς οι όροι του μνημονίου δεν έχουν επιτευχθεί και οι ημερομηνίες πιέζουν, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος ενός νέου κραχ στη χώρα δεν έχει αποσοβηθεί.

Le Monde: «Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές»

 

H Βουλή των Ελλήνων υιοθέτησε τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde και προσθέτει: «Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές χάρη στις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων και η ΝΔ, καταψήφισαν το σχετικό κείμενο το οποίο αμφισβητήθηκε από τα συνδικάτα».

 

Guardian: Οι πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους

 

«Στο ακανθώδες ζήτημα του χρέους επιστρέφει τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση, μια νύχτα μετά την έγκριση από τη Βουλή του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος» γράφει η εφημερίδα Guardian, η οποία επισημαίνει πως «εν μέσω βίας στους δρόμους και μιας τριήμερης γενικής απεργίας που έβαλε τη χώρα σε αναμονή, η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή τη νομοθεσία με τη στήριξη των 153 βουλευτών της».

«Τα αμφιλεγόμενα μέτρα, αξίας 5,4 δισ, δολαρίων αποτελούν τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκε να θεσπίσει η κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

 

BBC: Τα νέα μέτρα ήταν απαραίτητα για να «ξεκλειδώσει» η οικονομική βοήθεια

 

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά την οποία υπερασπίστηκε τις «αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις» που τελικά ενέκρινε η Βουλή, επικεντρώνεται το BBC.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, τα νέα μέτρα ήταν απαραίτητα για να «ξεκλειδώσει» η περαιτέρω οικονομική βοήθεια, είναι όμως εξαιρετικά μη δημοφιλή στα συνδικάτα και τους πολέμιους της λιτότητας.

 

Wall Street Journal: «Κίνηση εντυπωσιασμού» προς τους πιστωτές της χώρας

 

«Η Ελλάδα περνάει μέτρα λιτότητας καθώς οι πιστωτές παραμένουν σε αδιέξοδο για τους όρους διάσωσης» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «κίνηση εντυπωσιασμού» προς τους πιστωτές της χώρας προκειμένου εκείνοι να ξεκλειδώσουν περισσότερα κεφάλαια. Ωστόσο, επισημαίνει η WSJ, οι πιστωτές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη επιρροή, η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραμένουν σε αδιέξοδο αναφορικά με τους όρους διάσωσης με το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι είναι έντονα προβληματικοί και το Βερολίνο να επιμένει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν.

 

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας ξεμένει από χρόνο

 

«Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο την Δευτέρα, οπότε οι συζητήσεις των διεθνών πιστωτών της αναφορικά με την οικονομική βοήθεια θα σηματοδοτήσουν αν η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας ή αν θα κερδίσει κάποιες οικονομικές ανάσες μετά από έξι τρικυμιώδη χρόνια» σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας ότι η ανάγκη για προληπτικά μέτρα πηγάζει από την διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές, αναφορικά με την επάρκεια των ήδη ληφθέντων μέτρων.

Σε άλλο δημοσίευμά του, το Bloomberg προειδοποιεί ότι, ο Αλέξης Τσίπρας ξεμένει από χρόνο με το παραθέτει ένα διάγραμμα με το σύνολο του χρέους της Αθήνας προς τους δανειστές της.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα την Δευτέρα μετά την προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του τελευταίου μνημονίου δεν είναι εφικτοί» επισημαίνει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες απόπειρες να βρεθεί μία λύση για τα μέτρα κατέληξαν σε αδιέξοδο.

 

Bild: Τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα

 

Αποθεώνει τον Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα Bild ένα 24ωρο αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα.

«Oι Έλληνες επέλεξαν νέα μέτρα λιτότητας» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα: Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μέρος της άκρως αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του κοινωνικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις».

Ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα, είχε εκφράσει εξάλλου την αισιοδοξία του λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στην Βουλή ότι τα μέτρα θα περάσουν. Σε συνέντευξή του στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει χθες ότι για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, «θα μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ίδιο δημοσίευμα προειδοποιεί, ωστόσο, πως αν και πέρασαν τα μέτρα, δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός νέου κραχ στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές προκειμένου να λάβει το τρίτο πακέτο βοήθειας.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Η Αθήνα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα κατά 95%, αν και με κάποια καθυστέρηση». Αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει στην ίδια γραμμή θεωρώντας περιττή οποιαδήποτε μορφή ελάφρυνσής του.

 

L’ Εxpress: Ψηφίστηκε η επώδυνη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

 

“Ψηφίστηκε η επώδυνη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού” , γράφει η γαλλική εφημερίδα L’ Express, επισημαίνοντας ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε χθες τα νέα μέτρα λιτότητας.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: “Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα βοηθήσει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση γα το ακανθώδες θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους”.

 

Πηγή: protothema.gr