Ιστορία έγραψε την Τρίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Αννα Κορακάκη κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 25 μέτρα στο πιστόλι, φτάνοντας στα δύο μετάλλια στο Ρίο για την Ελλάδα, κάτι που έχει να συμβεί από το 1912 με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα.
Το 20χρονο αυτό κορίτσι κατάφερε να πάρει εκτός από το χρυσό και ολόκληρη την Ελλάδα στις πλάτες της, κάνοντας τους συμπατριώτες της να χαμογελάσουν και να φουσκώσουν από περηφάνια σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων σε όλους τους τομείς.
Στον τελευταίο αγώνα έγινε πραγματικό θρίλερ, καθώς παρότι η Κορακάκη προηγήθηκε με 6-0 η Γερμανίδα Καρς την ισοφάρισε σε 6-6 αλλά στις τελευταίες βολές η 20χρονη Δραμινή ήταν πιο εύστοχη, νίκησε με 8-6 και πανηγύρισε έξαλλα και δικαιολογημένα την τεράστια επιτυχία της. Την κατάκτηση της πρώτης θέσης πανηγύρισε αγκαλιά με τον πατέρα και προπονητή της, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η κόρη του στα 20 χρόνια της είναι Χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώ το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ελληνική αθλητική ιστορία, καθώς ισοφάρισε μια επίδοση που κρατούσε 104 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα κατέκτησε το πρώτο χρυσό της χώρας μας σε Ολυμπιακούς από το 2004…
Η πορεία της προς την κορυφή
Στα προκριματικά η Κορακάκη, ξεκίνησε στις πρώτες βολές με 100/100 (!), ενώ οι επόμενες επιδόσεις της 99/100 και 98/100. Έτσι, κατέλαβε την πρώτη θέση στην ακρίβεια, έχοντας στη δεύτερη θέση την Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς από τη Σερβία και στην τρίτη την Αφάφ Ελχοντόντ από την Αίγυπτο.
Στο δεύτερος σκέλος, όπου οι αθλήτριες είχαν 30 βολές στο στόχο ταχείας βολής, η Κορακάκη δεν ήταν και τόσο καλή, έχοντας 287/300 (93, 94, 100), αλλά προκρίθηκε στον ημιτελικό (21:30) ως δεύτερη, ισοβαθμώντας με την Γεωργιανή Νίνο Σαλουκβάντζε (είχε 289 στην ακρίβεια και 295 στην ταχεία βολή), με πρώτη την Κινέζα Γιντζίνζκ Ζάνγκ (293 στην ακρίβεια και 299 στην ταχεία βολή).
Στην αρχή του ημιτελικού, η Αννα έδειξε με το καλημέρα τις άγριες διαθέσεις της, καθώς ήταν η μοναδική που βρήκε στόχο και στις πέντε πρώτες βολές και προηγήθηκε.
Στις επόμενες πέντε, όμως, είχε δύο άστοχες και έπεσε στην τρίτη θέση. Με την ολοκλήρωση της τρίτης σειράς βολών, είχε δύο άστοχες και τρεις εύστοχες και ανέβηκε στην δεύτερη θέση. Με μία μόνο άστοχη, ανέβηκε στην κορυφή με το τέλος της τέταρτης σειράς βολών.
Στην πέμπτη σειρά, είχε και πάλι μόνο μία άστοχη εξασφαλίζοντας θέση στον τελικό απέναντι στην Γερμανίδα Καρς, η οποία παρά την προσπάθειά της υποτάχθηκε τελικά στο ταλέντο και την ψυχή της 20χρονης Δραμινής.
Ο μεγάλος τελικός
Η Άννα, αφού προκρίθηκε ως πρώτη από τον ημιτελικό, ξεκίνησε απίστευτα τον τελικό, καθώς η Καρς φαινόταν να μην μπορεί να την ακολουθήσει.
Κέρδισε το πρώτο σετ με 3-2, το δεύτερο με 4-2, όπως και το τρίτο, φτάνοντας έτσι στους 6 βαθμούς κι απέχοντας ένα μόλις βαθμό από το χρυσό!
Εκεί η Καρς έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενη και το φυσιολογικό άγχος της Ελληνίδας και μείωσε σε 6-4 ενώ στην επόμενη πεντάδα βολών χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για το χρυσό.
Οι δύο αθλήτριες είχαν από 3 εύστοχες βολές κι απέμενε άλλη μία. Αν ευστοχούσε η Άννα έπαιρνε το χρυσό ακόμη κι αν ευστοχούσε κι η Γερμανίδα, αλλά αστόχησε και το σκορ έγινε 6-6.
Όλα πλέον θα κρίνονταν στο τελευταίο σετ κι εκεί η Άννα ήταν απλά απίστευτη. Ξεκίνησε με τρεις στις τρεις εύστοχες, αστόχησε στην επόμενη και πλέον στην τελευταία βολή ήξερε ότι αν έβρισκε στόχο είχε πάρει το χρυσό.
Σήκωσε το χέρι της, σημάδεψε και δευτερόλεπτα αργότερα το πράσινο φως στο στόχο ήταν η λύτρωση…
«Δεν το ήξερα ότι είμαι η πρώτη Ελληνίδα με δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς»
Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την τεράστια επιτυχία της, η Άννα δήλωσε: «Δεν μπορώ να το περιγράψω αυτό που νιώθω. Πραγματικά… Δεν βρίσκω λόγια. Αυτή τη στιγμή δεν έχω συνειδητοποιήσει το τι έχω πετύχει. Ελπίζω όμως αυτό το μετάλλιο, αλλά και το χάλκινο που κατέκτησα πριν, να είναι το έναυσμα για τα νέα παιδιά, ώστε να έρθουν στο σκοπευτήριο και να έχουμε πολλούς νέους σκοπευτές. Δεν το ήξερα ότι είμαι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αυτό κάνει τη χαρά μου ακόμη μεγαλύτερη».
– Αισθάνθηκες κάποια στιγμή ότι ο τελικός εξελίσσεται σαν ρώσικη ρουλέτα;
«Ναι, το αισθάνθηκα, αλλά όχι μόνο στον τελικό. Σε όλους τους αγώνες της σημερινής ημέρας. Στον τελικό απελευθερώθηκα κάπως, γιατί είχα εξασφαλίσει το μετάλλιο και τελικά ήρθε το χρυσό».
– Σε είδαμε να δακρύζεις την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου
«Έκλαψα, αν και προσπάθησα να συγκρατηθώ. Δεν τα κατάφερα, γιατί εκείνη την ώρα πέρασαν από το μυαλό μου πάρα πολλά πράγματα και κυρίως όλες αυτές οι θυσίες που έχω κάνει με τον πατέρα μου και οι δυσκολίες που περάσαμε μαζί»
– Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά;
«Δεν θα το έλεγα συμβουλή, αλλά παρότρυνση. Να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όχι με τον πρωταθλητισμό, αλλά με τον αθλητισμό που σου δίνει τόσες πολλές χαρές…».
Την Πέμπτη στην Αθήνα η Χρυσή Ολυμπιονίκης
Η 20χρονη Ολυμπιονίκης αναχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης από τη Βραζιλία και μέσω Ρώμης, θα φτάσει στις 11 Αυγούστου στην Αθήνα, με την πτήση της Alitalia AZ 720 με ώρα άφιξης 11.40 το πρωί.
Ο λόγος της τόσος γρήγορης αναχώρησης της δεν είναι άλλο, από το γεγονός ότι είχε κλείσει εδώ και καιρό τα εισιτήρια της επιστροφής, ενώ έχει κανονίσει αμέσως μετά διακοπές!
Το… σκοπευτικό παρελθόν της Άννας
Από το 2010 είναι μέλος της εθνικής ομάδας και στον πρώτο της αγώνα στο εξωτερικό κατέλαβε την 8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωταθλημα στο Μόναχο σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών.
Από το 2011 είναι Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στα 10 μέτρα αεροβόλου πιστολιού και στα 25 μέτρα πυροβόλων όπλων για 8 συνεχόμενες φορές. Ως Νεάνιδα κατέχει τα πανελλήνια ρεκόρ στα 10 και 25 μέτρα. Επίσης έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Γυναικών στα 10 μέτρα με επίδοση 391/400 και συνεπώς είναι κάτοχος 3 εκ των 4 ρεκόρ στα αγωνίσματα που διαγωνίζεται.
Οι σημαντικότερες διακρίσεις της σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκοποβολής:
-ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων της Μόσχας το 2014 ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΡΕΚΟΡ ΤΕΛΙΚΟΥ.
-3η θέση στο αεροβόλο πιστόλι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γρανάδας το 2014.
-2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυροβόλων Όπλων του Βελιγραδίου το 2011.
-4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Νανζίνγκ το 2014.
-8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μονάχου.
-7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Δανίας το 2013.
-7η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας το 2013 στην κατηγορία γυναικών.
-3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο αεροβόλο πιστόλι νεανίδων στη Γρανάδα,Ισπανία 2014.
-5η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων στην κατηγορία νεανίδων στο ‘Αρνεμ,Ολλανδία 2015.
-4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σανγουον,Κορέα χάνοντας μετάλλιο και πρόκριση για Ολυμπιάδα για 0,1 του ποντου (ελάχιστο).
-3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρόκριση για Ολυμπιακούς Αγώνες στο Φορτ Μπένινγκ,ΗΠΑ.
-2η θέση στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2015 στο Μόναχο,Γερμανία.
-4η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων 2016 στη κατηγορία γυναικών στο Γκιόρ,Ουγγαρία.
-1η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο αεροβόλο πιστόλι στη Ζούλ,Γερμανία 2016.
-2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο πυροβόλο πιστόλι στη Ζούλ,Γερμανία 2016.
-2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο αεροβόλο πιστόλι Μπακού,Αζερμπαιτζάν 2016.
-2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο πυροβόλο πιστόλι Μπακού,Αζερμπαιτζάν 2016.
– 1η θέση με την ομάδα της Waldkirch στο Γερμανικό Πρωτάθλημα της Bundesliga την περίοδο 2015/16.
-Να σημειωθεί επίσης πως το 2011 κλήθηκε να συμμετάσχει στο εθνικό Πρωτάθλημα Σερβίας. Εκεί,κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Νεανίδων και το χάλκινο στην κατηγορία των Γυναικών, αντιμετωπίζοντας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Σκοποβολής,όπως την Ολυμπιονίκη Γιάσνα Σέκαριτς. Επιπλέον έχει πάρει πολλά μετάλλια σε διεθνή μίτινγκ.