Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 19:35
Κόσμος

Η Αμερική πανηγύρισε την καταδίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ -Δάκρυα χαράς, κόσμος στους δρόμους [βίντεο]






Η φράση «I can’t breath» (δεν μπορώ να αναπνεύσω) που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν «σβήσει» από το γόνατο που είχε στο λαιμό του ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ήταν αυτή που σηματοδότησε τις μαζικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, μαζί με το Black Lives Matter.

Από χθες, το σύνθημα αυτό πέρασε στην ιστορία, χάρη στην απόφαση του δικαστηρίου της Μινεάπολης. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος και στις τρεις κατηγορίες εις βάρος του και επέστρεψε στην φυλακή περιμένοντας να μάθει το διάστημα στο οποίο θα παραμείνει στο κελί του.

Σε οκτώ εβδομάδες η ποινή για τον Σόβιν

H απόφαση για το διάστημα που θα παραμείνει στην φυλακή, αναμένεται σε 8 εβδομάδες, σύμφωνα με το CNN. Το μάξιμουμ που μπορεί να τιμωρηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι 40 χρόνια φυλάκισης για το φόνο σε δεύτερο βαθμό, 25 για τον φόνο σε τρίτο βαθμό και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία μαζί με χρηματικό πρόστιμο.

Η απόφαση αυτή σκόρπισε χαρά και ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, όπου πλέον αφαιρέθηκε ένα γράμμα από την φράση του αδικοχαμένου Φλόιντ.

«I can breathe», δηλαδή «μπορώ να αναπνεύσω» είναι το νέο trend στα σόσιαλ όπου ένα τεράστιο μέρος των Αμερικανών έχει αναρτήσει στο twitter, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την χαρά του για την απόφαση, σε μία καταδίκη «ορόσημο» όπως την χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αναφορικά με την υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά των αφροαμερικανών, αλλά και γενικότερα για τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα.

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και την Μινεσότα, εκεί όπου εκτυλίχθηκε το δράμα και χθες έκλεισε η υπόθεση, οι πανηγυρισμοί και η συγκίνηση των αφροαμερικανών, ήταν έκδηλη.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση

Εξω από το δικαστήριο η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και η σύντροφός του, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Ο αδερφός του Φλόιντ, Φιλονίζ, ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι η μάχη που έδωσε για δικαιοσύνη, «μόλις ξεκίνησε», ενώ ο ανηψιός του θύματος, ο Μπράντον Γουίλιαμς, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «κρίσιμη στιγμή για την Αμερική» προσθέτοντας πως ήταν μια απόφαση που την όφειλε η δικαιοσύνη, αλλά και ότι ελπίζει για μια αλλαγή στο σύστημα.

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με την οικογένεια Φλόιντ

Για «ανακούφιση» της κοινωνίας μίλησε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με την οικογένεια του θύματος, λέγοντας πως «είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι», αλλά και ότι «είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».

«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε επίσης ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η κυρία Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.
Ομπάμα: Οι ένορκοι έκαναν το σωστό

Από την πλευρά του, το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, έκαναν λόγο για «σωστή απόφαση» του δικαστηρίου.

«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία.