Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 01:28
ΠολιτισμόςΤοπικά

Η «Αντιγόνη» σε μοναδική παράσταση αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος






Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος ανεβάζουν αύριο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 21:30 την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Βόλου.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά, που η παράσταση ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέα, δεύτερη, εκδοχή της παράστασης.

Η «Αντιγόνη» της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου στην αρχαία τραγωδία, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης έγινε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Η παράσταση

Ο Σ. Στρούμπος σημειώνει ότι «στην παράσταση βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής».

Οπως αναφέρει, η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της, παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει μνήμη και πόλη, ύπαρξη και ιστορία, εξέγερση και κοινωνία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής, κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή, πατριαρχία, στρατοκρατία, φαλλοκρατία. Οποιος δεν είναι μαζί του, είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάπτουν την εξουσία του.

Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα στην οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή ζωής. Επιλέγει τον θάνατο, γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Η παράσταση παίζεται αμέσως μετά από πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά στην οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών στην τραγωδία:

  • Η τραγωδία του εξεγερμένου ανθρώπου: Αντιγόνη.
  • Η τραγωδία της εξουσίας: Κρέων.
  • Η τραγωδία του συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη.
  • Η τραγωδία του λόγου: Αίμων.
  • Η τραγωδία της προφητείας: Τειρεσίας.
  • Η τραγωδία του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη.
  • Η τραγωδία της υποτακτικότητας: Φύλακας.
  • Η τραγωδία της δημοκρατίας: Χορός.

Ο χορός διαρκώς αναζητεί το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτοαμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτοαναιρείται. Προσπαθεί με μεγάλη αγωνία να ορίσει το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, χωρίς να υπάρχει καμία εξωκοσμική αρχή να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την τραγωδία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης.

Οι συντελεστές

Στη μετάφραση είναι ο Δημήτρης Δημητριάδης, στη σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών ο Σάββας Στρούμπος, στη μουσική ο Λεωνίδας Μαριδάκης και στους φωτισμούς ο Κώστας Μπεθάνης.
Δραματολόγος είναι η Μαρία Σικιτάνο, ενώ στο ρhoto credits οι Αντωνία Κάντα, Johanna Weber, Γιώργος Αναστασάκης, Tsoutsas Laskaris photography, δημιουργία αφίσας Soul Design.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα, κριτικές των παραστάσεων, συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό στη σελίδα http://simeiomiden.gr/.

Τιμή εισιτηρίων 12 ευρώ. Προπώληση αποκλειστικά
www.ticketservices.gr και στα Filippou Cafe Classique (Ερμού με Μπορέλ), Μελάνι (Δημητριάδος 257) και στα καταστήματα Public.

Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον Covid-19.