Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024 20:38
ΒόλοςΤοπικά

Η ΔΕΥΑΜΒ στο 2021, μια μικρή επισκόπηση του Τεχνικού Προγράμματος της Επιχείρησης






Του Γιώργου Τόρη*

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει και δημοσιοποιήσει, το 2020, παρά τη δυστοπία του κορωνοϊού, ήταν για τη ΔΕΥΑΜΒ μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά.
Παραγωγική, γιατί μπήκαν οι βάσεις για την οριστική επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος της πόλης μέσω της ολοκλήρωσης του διαχειριστικού σχεδίου (MASTER PLAN) του νερού στον Δήμο Βόλου, γεγονός που επιτρέπει τον αξιόπιστο σχεδιασμό έργων και λύσεων για το υδροδοτικό πρόβλημα.
Ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνονται δράσεις 18 εκ. ευρώ, που είναι απόρροια του MASTER PLAN, η υλοποίηση των οποίων οδηγεί στα ακόλουθα αποτελέσματα:
•Ενίσχυση του υδραγωγείου του Δ. Βόλου με τη μεταφορά 4,9 – 7,3 εκατομμυρίων m3 πηγαίου νερού άριστης ποιότητας, αγγίζοντας την οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότηση σε βάθος 20ετίας.
•Κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό πληθυσμού 128.000 ατόμων.
•Εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την εξαφάνιση των φαινομένων υψηλής αγωγιμότητας τους θερινούς μήνες (σε μια τουριστική περιοχή), μέσω της εγκατάλειψης των γεωτρήσεων.
•Οριστική επίλυση των προβλημάτων έλλειψης πόσιμου νερού, στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου και στην πρώην κοινότητα Σέσκλου.
•Μείωση των διαρροών δικτύων ύδρευσης στα περιφερειακά υδραγωγεία και η ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού.
•Ενεργειακή οικονομία μέσω του περιορισμού της λειτουργίας των γεωτρήσεων κατά 10.000.000 kwh.
•Δυνατότητα αξιοποίησης του δημιουργούμενου υδραγωγείου, για παραγωγή ενέργειας, μέσω της κατασκευής δύο (2) μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, με προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας 5.000.000 kwh/y.

Οι παραπάνω δράσεις σε συνδυασμό με την αντικατάσταση 128 χιλιομέτρων σωληνώσεων δικτύου ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, περιορίζοντας δραστικά τις απώλειες νερού που υπάρχουν στο παλιό δίκτυο, θα δώσει στο υδραγωγείο της πόλης μια ανάσα 10.000.000 κυβικών μέτρων άριστου ποιοτικά νερού, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον για την επόμενη εικοσαετία, την υδροδότηση της πόλης με δίκτυο από σύγχρονες σωληνώσεις πολυαιθυλενίου, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, οι οποίες θα μεταφέρουν στους πολίτες νερό, σχεδόν 100% πηγαίο, καθιστώντας τα προβλήματα υδροδότησης ένα μακρινό παρελθόν.
Αυτές οι δράσεις είναι η κορωνίδα του Τεχνικού Προγράμματος της Δημοτικής Επιχείρησης για το 2021 και ο ορίζοντας υλοποίησής τους είναι το 2023, στη λήξη της θητείας μας.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά 91 δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ. ευρώ, με πρόβλεψη δαπανών για το 2021 17 εκ. ευρώ.
Σημαντικές δράσεις πέραν της κορυφαίας που ήδη αναπτύξαμε είναι:
*Η αποχέτευση των Λεχωνίων, με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ. Το έργο είναι απολύτως ώριμο, έχει προταθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται η απόφαση ένταξης. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, ο Δήμος Βόλου, αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην αποχέτευση των λυμάτων, καλύπτοντας το 90% του πληθυσμού. Αποχέτευση λυμάτων, η οποία σε συνδυασμό με την επεξεργασία στον Βιολογικό, ο οποίος ήδη εκσυγχρονίζεται, εξασφαλίζει την αποτελεσματική και πλήρη προστασία του Παγασητικού, από τη ρύπανση, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης στο σύνολο της ζωής της πόλης.
*Η εγκατάσταση ευφυών υδρομετρητών, με προϋπολογισμό 9,9 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά 15.000 καταναλωτές και δημιουργεί μια νέα σχέση της υπηρεσίας με τον πολίτη, καθώς αποδίδονται νέα δικαιώματα στον πολίτη, με τον έλεγχο και από τον ίδιο της κατανάλωσης νερού, ενώ δημιουργείται ένας ιμάντας μεταφοράς πληροφοριών και αλληλεπίδρασης μεταξύ του καταναλωτή και της υπηρεσίας.

*Και τέλος η ολοκλήρωση των ήδη εκτελούμενων μεγάλων έργων, όπως είναι η αποχέτευση της Ν. Αγχιάλου, η επέκταση του Βιολογικού, η αυτοματοποίηση λειτουργίας των υδραγωγείων του συνόλου των οικισμών, που ανήκουν στον Δήμο Βόλου και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λύματος, μέσω της ολικής αντικατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, που έχει κλείσει μια εικοσαετία ζωής, αποδίδοντας βάθος χρόνου στη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Σημειώνουμε ότι το σύνολο των έργων και δράσεων του Τεχνικού Προγράμματος, έχει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και απηχεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντίστοιχο με τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφερόμασταν στην καθοριστική συμβολή του δημάρχου κ. Αχ. Μπέου, χάρις στις προσπάθειες του οποίου έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι της εκτέλεσης των έργων. Και με την ευκαιρία του ευχόμαστε ταχεία επιστροφή στα καθήκοντά του, μετά τη σύντομη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, από την οποία βγήκε νικητής.
Σε ό,τι αφορά στα τέλη ύδρευσης- αποχέτευσης για το 2021, αυτά θα παραμείνουν σταθερά, καθώς στη ΔΕΥΑΜΒ υπάρχει ένα πραγματικό νοικοκυριό στα οικονομικά και αναζητούνται λύσεις μέσω της ορθής διαχείρισης των πόρων και όχι μέσω της συνεχούς επιβάρυνσης των πολιτών. Η μόνη αύξηση που προβλέπεται, είναι στα ετήσια τιμολόγια των ορεινών κοινοτήτων και είναι αύξηση δέκα ευρώ τον χρόνο, ποσό ανώδυνο δηλαδή για κάθε πολίτη.
Εκτιμούμε ότι, το Τεχνικό Πρόγραμμα της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις λοιπές δράσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ανοίγει μια νέα σελίδα στη ζωή της πόλης. Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό και κυρίως γιατί επί της θητείας μας, θα λυθεί επιτέλους το υδροδοτικό πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ για τη συνεργασία και προσφορά τους, αλλά κυρίως τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από τις αδυναμίες μας και να υποσχεθώ, ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες αμεσότερης ανταπόκρισης στις ανάγκες τους.

*προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ