
Η δημοφιλής δίαιτα που δημιουργεί πέτρες στα νεφρά – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους υγείας
Το τελευταίο διατροφικό trend έχει αναγάγει την απόλυτα κρεατοφαγική διατροφή σε πανάκεια – Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για τους πολλούς κινδύνους της carnivore διατροφής στην υγεία.
Η δίαιτα carnivore έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλές διασημότητες να την προτείνουν για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, της νοητικής υγείας και της ευεξίας. Ωστόσο, ειδικοί από τη Σχολή Ιατρικής του Indiana University προειδοποιούν ότι αυτή η δίαιτα, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά, βούτυρο), μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές υγείας, όπως η εμφάνιση λίθων του ουροποιητικού συστήματος (νεφρολιθίαση), που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις και, σε ακραίες περιπτώσεις, να αποβεί μοιραία.
Η πρόσφατη περίπτωση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ανοίγει τη συζήτηση για τον κίνδυνο που προκαλεί η απόλυτα «σαρκοφαγική» δίαιτα. Ένας 68χρονος άνδρας, ο οποίος ακολούθησε τη δίαιτα για έναν χρόνο, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στους νεφρούς. Ειδικότερα, οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο οργανισμός του είχε αρχίσει να σχηματίζει πέτρες στους νεφρούς. Η νεφρολιθίαση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, καθώς και σε πολύ πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
Οι γιατροί εξήγησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με την αποφυγή των φυτικών τροφών, δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στον οργανισμό, το οποίο ευνοεί τη δημιουργία λίθων. Ειδικότερα, η υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος, που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη νεφρικών λίθων.
Οι κίνδυνοι της κρεατοφαγικής δίαιτας
Η δίαιτα που υποστηρίζει την αποκλειστική κατανάλωση ζωικών τροφίμων συνδέεται επίσης με άλλους κινδύνους για την υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρεατικών, ιδιαίτερα επεξεργασμένων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 200.000 άτομα για σχεδόν 40 χρόνια, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο.
Επιπλέον, άλλες μελέτες, όπως εκείνη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων κατά 18%.
Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι η έλλειψη βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, που προέρχεται κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, η καρνιβόρικη δίαιτα δεν περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χρειάζεται ισορροπία και ποικιλία στη διατροφή. Αν και η κατανάλωση κρέατος σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ο αποκλεισμός των φυτικών τροφών και η υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ειδικοί συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινές πρωτεΐνες.