Γράφει η Κατερίνα Γαργάλα –Μάγγου
Δικηγόρος /Πτυχιούχος συμβουλευτικής ψυχολογίας.
Μέλος εκτελεστικού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαικής Ένωσης.
Και τα εξήντα αυτά χρόνια ήτανε περίοδος ΕΙΡΗΝΗΣ .Αποτέλεσε και το μεγαλύτερο διάστημα ειρηνικής συνύπαρξης που έχει ζήσει η Ηπειρος μας.
Σε μια απόπειρα ιστορικής αναδρομής ,το εγχείρημα ξεκίνησε με την σταδιακή ενοποίηση ,στις δε αρχές του 2000 έγινε η εισαγωγή του κοινού νομίσματος
Κι ενώ οι προσπάθειες εναρμόνισης και σύγκλισης του βιοτικού πεδίου των κρατών μελών φάνταζαν αυτονόητες και οι δημοκρατικοί θεσμοί ισχυροί ,στην συνέχεια με την έναρξη της γενικευμένης οικονομικής κρίσης ήρθαν οι κραδασμοί.
Ο φάρος της Ε.Ε άρχισε να χάνει το λαμπερό του φως.
Ο δρόμος προς μια αλληλέγγυα Ευρώπη άρχισε να είναι δύσβατος
Το πείραμα του ΕΥΡΩ αποδείχθηκε δύσκολο,εφόσον δεν ταιριάζει η ίδια νομισματική πολιτική σε χώρες με οικονομική άνθηση όπως σε χώρες με οικονομική ύφεση
Υπήρξαν πολλά δομικά προβλήματα , δεν τέθησαν γρήγορα ΄΄μηχανισμοί΄΄αλλά υπέβοσκαν και ενδογενή αίτια σε κάποιες χώρες.
Έτσι η χώρα μας όπως και άλλες στην περιφέρεια της ευρωζώνης βρέθηκαν στην παγίδα του υψηλού χρέους ,της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας. Προέκυψαν χωρες του νότου σε καθεστώς λιτότητας και χώρες του Βορρά οικονομικά ανθηρές.
Όλο αυτό το σκηνικό ολοκληρώθηκε και από την κρίση του ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ και οδήγησε σήμερα πια σ ένα κύμα αντιευρωπαισμού.
Το διακύβευμα όμως είναι αν υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά τα αδιέξοδα και υπάρχουν αν στην Ευρώπη πρυτανεύσουν οι προοδευτικές δυνάμεις και μπεί φράγμα στον εθνικισμό και στον λαικισμό .Και σ αυτό θα συμβάλλουν οι έλληνες και όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφος τους και την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων που θα πουν ΟΧΙ στην ΑΠΟΧΗ.
Άλλωστε η Ε.Ε από την γέννηση της προχωράει μέσα από Κρίσεις ,αλλά προχωράει.Απάντηση σε όλους τους πολέμιους είναι ότι η ευρωπαική ένωση αποδεικνύεται πάντα την τελευταία στιγμή ΄΄πολύ σκληρή για να πεθάνει΄΄.Ας μην ξεχνάμε σε πόσο σύντομο χρόνο στήθηκε ο ESM που θα εξελιχθεί μάλλον στο μελλοντικό Ευρωπαικό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στον αντίποδα η διάλυση της Ε.Ε μπορεί να φέρει αναταραχές κι επικίνδυνους κραδασμούς όπως έχει να αναδείξει η ιστορία με τους εμπορικούς και τους πραγματικούς πολέμους που έχουν λάβει χώρα.
Ο δρόμος έιναι μακρύς και δύσβατος όμως η συνολική ανάλυση κόστους –οφέλους είναι σαφέστατα ευνοικότερη από την εναλλακτική της διάλυσης της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ισχυρός παίκτης στο ευρωπαικό γήπεδο.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος.Δεν θα επιτρέψουμε την επέλαση του εθνικισμού και του λαικισμού .Δεν θα επιτρέψουμε να είναι η χώρα μας ευάλωτο τριτοευρωπαικό κράτος.