Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 10:30
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ήττα έφερε διχόνοια στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποιους θα «θυσιάσει» ο Τσίπρας ενόψει εκλογών






Η πρώτη αναλυτική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της συντριπτικής ήττας στις ευρωεκλογές δεν θα μπορούσε, φυσικά, να είναι «αναίμακτη».

Και όσο κι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η συζήτηση που έγινε ήταν από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο όργανο, τα όσα ειπώθηκαν όμως αναδεικνύουν τη διχόνοια που επικρατεί στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος.

Στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει τα μαχαίρια και αν η συζήτηση ακόμα δεν παίρνει εκρηκτικό χαρακτήρα, είναι γιατί υπολείπεται η μάχη των εθνικών εκλογών. Ενώ δεν περνά απαρατήρητο το ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στην ΠΓ είναι και ο «ανασχηματισμός» του εκλογικού επιτελείου. Απόφαση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος είχε τελείως λάθος εικόνα για τα αναμενόμενα ποσοστά, ακόμα και λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, γεγονός που την εμπόδισε να χαράξει και μια σωστή εκλογική στρατηγική.

«Η μεσαία τάξη μάς τιμώρησε»

Βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης στην ΠΓ του κόμματος, για τα αίτια της παταγώδους αποτυχίας στις ευρωεκλογές -που δίνει και μια πρόγευση του τι θα βγάλει και η κάλπη των εθνικών εκλογών- ήταν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέδειξε «ταξική μεροληψία» εναντίον της μεσαίας τάξης, και μέσω της υπερφορολόγησης την έστρεψε φανατικά εναντίον της. Την παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπόσχεται μειώσεις φόρων, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι καθόλου καθόλου τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχασε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η εποχή που ο κ. Τσακαλώτος υπερηφανευόταν για την ταξική μεροληψία του υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων είναι παρελθόν. Και όσο κι αν δεν το παραδέχεται κανείς, η κριτική που ασκήθηκε στην οικονομική πολιτική ήταν και μια έμμεση αποδοκιμασία στον κ. Τσακαλώτο και στις επιλογές του οικονομικού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συμπεριφορές που προκάλεσαν

Πολλοί συμμετέχοντες στη συζήτηση έθεσαν το θέμα και της συμπεριφοράς ορισμένων υπουργών, που προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Πιο αναλυτικά μίλησε για τις συμπεριφορές των υπουργών ο Νίκος Φίλης. Πριν από τη συνεδρίαση, για αλαζονικές συμπεριφορές είχε μιλήσει ακόμα και ο Πάνος Σκουρλέτης. Το μυαλό όλων, καθώς άκουγαν τους συντρόφους τους να μιλούν για συμπεριφορές, πήγαινε φυσικά στον Νίκο Παππά και στον Μανώλη Πετσίτη. Πήγαινε βέβαια και στον Παύλο Πολάκη, που τόση ζημιά προκάλεσε με τις ύβρεις που εκτόξευσε εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου…

Αλλά όσο κι αν κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτό ονομαστικά, ούτε θα το κάνει κανείς εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ενώπιον άλλων, όλοι καταλάβαιναν ότι πίσω από τις γραμμές υπήρχε και ένα υπονοούμενο για τις σκαφάτες διακοπές του πρωθυπουργού. Γιατί αυτό κι αν προκάλεσε το αριστερό ακροατήριο…

Οι «κηπουροί» που έγιναν υπουργοί

Πολλή συζήτηση φαίνεται ότι έγινε και για τις μεταγραφές στελεχών από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και το αν τελικά προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον κάνουν να μοιάζει όλο και περισσότερο με τα παλιά κόμματα. Αν και είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν διεύρυνση και προς τα αριστερά, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι υπάρχει όφελος από τη γέφυρα με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά και πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν όχι μόνο το θέμα του ποιοι εκπροσωπούν το ρεύμα της διεύρυνσης, αλλά και το «παζάρι» που προηγήθηκε της μεταγραφής, που φυσικά δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν.

Πολλοί δηλαδή έθεσαν θέμα για τις προσωπικότητες του παλαιού ΠΑΣΟΚ που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να καλέσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του πώς οι παλαιές τους δηλώσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, που είδαν το φως της δημοσιότητας, εξευτέλισαν τη διαδικασία. Ενώ άλλοι έριξαν καρφιά για το παζάρι της υπουργοποίησής τους, που προκάλεσε το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αλλάξει το εκλογικό επιτελείο

Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν, εκτός από το να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, παρά την οξύτατη αντίδραση της ΝΔ και παρά το γεγονός ότι όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν την κίνηση αντισυνταγματική, ήταν και αλλαγές στο εκλογικό επιτελείο.

Αν και λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές χθες το βράδυ, φαίνεται ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες και με επικοινωνιολόγους και με εταιρείες μετρήσεων, καθώς είναι σαφές ότι η ηγεσία του κόμματος πιάστηκε «εξαπίνης» και δεν είχε ενημερωθεί για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, που αποτύπωναν οι άλλες μετρήσεις. Η απόφαση είναι μια έμμεση αποδοκιμασία του Χριστόφορου Βερναρδάκη που είχε την ευθύνη για τις δημοσκοπήσεις και που φαίνεται ότι έπεισε τους πάντες, ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα, βασισμένος σε λάθος στοιχεία, ότι η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή ή θα κερδίσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ξεκινάει ενημερωτική καμπάνια

Τις επόμενες ημέρες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβαν να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα, πηγές του κόμματος διευκρίνιζαν ότι ξεκινάει η οργάνωση της εκλογικής μάχης, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των πολιτών και στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον.

Σημείωναν, δε, ότι στις εκλογές θα αντιπαρατεθούν δύο πολιτικά σχέδια, ένα υπέρ των πολλών και ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο, με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Πηγή: iefimerida.gr