Ποιες χώρες παίρνουν “διαβατήριο” για την Ελλάδα και ποιες θα παραμείνουν σε “καραντίνα” Στα χέρια της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η λίστα που έστειλε η κυβέρνηση και στην οποία περιλαμβάνονται 20 χώρες προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά.
Το αργότερα μέχρι το τέλος του μήνα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα μπορέσουν να επισκεφθούν στις 15 Ιουνίου την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο” όπως η Βρετανία που δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου και την Ρόδο όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.
Χώρες σε … τουριστική “καραντίνα”
Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του Κορονοϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.
Δεν αποκλείεται για τις συγκεκριμένες χώρες να αργήσουν να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα ή να ισχύσουν ιδιαιτέρως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας. Πάντως πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και από την επιδημιολογική πορεία που θα έχουν οι συγκεκριμένες χώρες. “Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια” δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Η “λευκή” λίστα
Στην λίστα που έχει στα χέρια της η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας μετέχουν 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία.
Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το “πράσινο φως” τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες. “Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου, συμπτωματικού τουρίστα, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του – εξαιρετικά δύσκολο θέμα” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Νετανιάχου: Διακοπές στην Ελλάδα
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Άλλωστε το Ισραήλ είναι από τις χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά Ισραηλινών πολιτών για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ έχει ακούσει σε ενημερωτικές εκπομπές να διερωτώνται πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τα ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα τόνισε πως επιθυμεί την επανέναρξη πτήσεων και τουριστικών συνδέσεων με χώρες που βρίσκονται σε παραπλήσια επιδημιολογική κατάσταση με το ίδιο και η Ελλάδα είναι η πλέον προφανής περίπτωση. Ανέφερε πως η κυβέρνησή του εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα.