Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 14:07
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μαγνησία στις 10 περιοχές με το πετρέλαιο πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο -Σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα, πώς διαμορφώνεται






Πριν καλά – καλά σφίξουν τα κρύα κι ανέβει η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα, με αποτέλεσμα ήδη σε 10 νομούς της χώρας η μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από τα 1,20 ευρώ ανά λίτρο!

Με τη μέση τιμή στην Επικράτεια να βρίσκεται, πλέον, πάνω από τα 1,16 ευρώ έναντι 0,798 ευρώ πέρσι την ίδια περίοδο, η επιβάρυνση ανά τόνο ξεπερνά τα 360 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, στους 10 νομούς, όπου η μέση τιμή ξεφεύγει, τα πράγματα αγριεύουν. Με τα χθεσινά δεδομένα του Παρατηρητηρίου, τα οποία αλλάζουν καθημερινά, οι περιοχές όπου το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» είναι οι εξής:

·        Δωδεκάνησα: 1,269 ευρώ
·        Ευρυτανία: 1,202 ευρώ
·        Ηράκλειο: 1,225 ευρώ
·        Κέρκυρα: 1,203 ευρώ
·        Κυκλάδες: 1,279 ευρώ
·        Λέσβος: 1,220 ευρώ
·        Μαγνησία: 1,200 ευρώ
·        Ρέθυμνο: 1,217 ευρώ
·        Σάμος: 1,275 ευρώ
·        Φωκίδα: 1,211 ευρώ
Κι αυτή είναι η εικόνα με βάση τις μέσες τιμές ανά Νομό, γιατί αν μπει κανείς στη διαδικασία να αναζητήσει αναλυτικά στοιχεία εντός των Νομών, θα αντιμετωπίσει ανάλογα υψηλές τιμές σε πολύ περισσότερες πόλεις. Για παράδειγμα στη Θεσπρωτία, όπου η μέση τιμή του Νομού είναι οριακά κάτω από τα 1,20 ευρώ, στους βασικούς οδικούς άξονες της Ηγουμενίτσας με την Αθήνα και την Πρέβεζα, το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει πολύ πάνω από 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Χαώδης η διαφορά στην τιμή σε σχέση με πέρσι
Ακόμα και στις περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται επί του παρόντος κάτω από τα 1,20 ευρώ, η διαφορά και η επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρσι είναι εκκωφαντική. Στην Αρκαδία, για παράδειγμα, που είναι ορεινός Νομός, η διαφορά ανά τόνο φτάνει στα 377 ευρώ, στο Κιλκίς τα 368 ευρώ, στη Λακωνία τα 419 ευρώ, στη Δράμα τα 379 ευρώ, στα Ιωάννινα τα 358 ευρώ. Κι όλα με τα σημερινά δεδομένα κι ενώ οι διεθνείς τιμές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει από την ανάλυση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της φορολογίας. Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται στα 0,557 ευρώ, άλλα 0,0874 ευρώ ανά λίτρο είναι το περιθώριο κέρδους εταιριών και πρατηριούχων και όλο το υπόλοιπο είναι φόροι και τέλη! Έτσι, όταν ο καταναλωτής πληρώνει 1,16 ευρώ/ λίτρο τιμή αντλίας, το 44,45% αυτής της τιμής είναι φόρος!

«Οχι» στο ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας

Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών κλείνει τη συζήτηση για μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων- αν και η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έγινε σε άλλες εποχές, που δεν υπήρχε καν σύστημα εισροών εκροών- κι έτσι μοιραία το βάρος πέφτει στην επιδότηση των νοικοκυριών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μετά τη διεύρυνση αυτών των κριτηρίων, υπολογίζεται ότι το 80% των νοικοκυριών, που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ), θα πάρει επίδομα. Με δεδομένο ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Ανοίγει στις 10/11 η πλατφόρμα

Κι επειδή το κόστος θέρμανσης ανεβαίνει, η διαδικασία της επιδότησης παίρνει φέτος τη μορφή… εξπρές. Το πρώτο βήμα είναι ότι η πλατφόρμα MyΘέρμανση θα ανοίξει ως τις 10 Νοεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή ως τις 10 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει καταβληθεί η 1η δόση και μάλιστα με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700 χιλιάδες περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρσι. Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και η 2η πληρωμή, στους νέους αλλά και στους παλιούς δικαιούχους, που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή. Με δεδομένο ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει ως το Μάρτιο- Απρίλιο του 2022, αναμένεται να γίνει η τελική εκκαθάριση της φετινής επιδότησης στις αρχές του επόμενου έτους.

Πέρα από τη διαδικασία και τα κριτήρια, το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο: και ως προς το επίδομα βάσης που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, ενώ για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά αυξάνεται κατά 59%.

Πηγή: .iefimerida.gr