Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 19:52
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μηνιγγίτιδα «βάζει φωτιά» στο Πατρινό Καρναβάλι – Χημειοπροφύλαξη σε 5.000 φοιτητές – «Όχι στα πάρτι, προσοχή στα φιλιά»

Σε συναγερμό είναι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενόψει του Πατρινού Καρναβαλιού, μετά την έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα.





Κλιμάκια του ΕΟΔΥ “σαρώνουν” την Πάτρα και χορηγούν αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε ευρεία κλίμακα για να προετοιμαστούν για το Πατρινό Καρναβάλι.

Τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα οποία συνιστούν “έξαρση” σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην απόφαση να λάβουν δραστικά μέτρα, με αφορμή το Πατρινό Καρναβάλι.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 5.000 φοιτητές!

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε πως προληπτική προφυλακτική αγωγή κατά της μηνιγγίτιδας Β’ αναμένεται να λάβουν, όχι μόνο 3.000 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά πολύ περισσότερα.

Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού του Καρναβαλιού, όπως είπε:

“Αυτός είναι ο στόχος. Κι αν χρειαστεί θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε δηλαδή την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός”, τόνισε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (12.03.24) στο Action 24.

Τα συνολικά 14 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μέσα σε μόλις 1,5 μήνα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν εντοπιστεί 23 περιστατικά, έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι μια “ευκαιρία” για το μικρόβιο να επεκταθεί.

“Κάνουμε αυτές τις ενέργειες για να μειωθεί η φορεία, άρα να έχουμε προστασία για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στενές επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων. Η μηνιγγίτιδα δεν μεταδίδεται όπως ο COVID με τον αέρα. Δεν επιβιώνει στο περιβάλλον γι’ αυτό δεν έχει νόημα να κάνουμε απολύμανση. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφεύγουμε τη στενή επαφή”, τονίζει η κα. Αγαπηδάκη.

Μηνιγγιτιδόκοκκος Β: “Προσοχή στα φιλιά και τις στενές επαφές”

Όπως ακριβώς ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

“Δηλαδή πως μπορεί να κολλήσει; Με το φιλί. Και πρέπει να έχουμε και πολύ μεγάλη εγρήγορση σε σχέση με τα συμπτώματα. Μέτρα για το Καρναβάλι δεν έχει χρειαστεί αυτή τη στιγμή να λάβουμε με βάση τα δεδομένα. Να μιλάμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν μας έχει θέσει ούτε ο ΕΟΔΥ κάτι τέτοιο”, τόνισε η ίδια.

Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.

Η πενικιλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, καταστέλλει παροδικά τους μικροοργανισμούς αλλά δεν τους εξαλείφει στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.

Σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως είναι και οι φοιτητές που διαβιούν σε φοιτητικές εστίες, κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% .

Ο κίνδυνος δευτερογενούς προσβολής υπολογίζεται σε 2-4 περιπτώσεις ανά 1000 μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτός ο κίνδυνος είναι 500-1000 φορές μεγαλύτερος εκείνου του γενικού πληθυσμού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη μεταφέρει τις συστάσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, με τους οποίους βρίσκεται σε στενή επαφή:

“Εξάνθημα με πυρετό, πάμε κατευθείαν στο γιατρό. Και αποφεύγουμε τη στενή επαφή, για παράδειγμα το φιλί, με ανθρώπους που νοσούν ή έχουν εξάνθημα και πυρετό. Δεν κολλάει η μηνιγγίτιδα εάν είμαστε στον ίδιο χώρο 10 λεπτά. Απαιτεί παραπάνω χρόνο και στενή επαφή”, τονίζει.

“Όχι στα πάρτι – Προσοχή στα συμπτώματα”

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν πριν από μερικές ημέρες και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε πως όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα (πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα και φωτοφοβία) και κυρίως οι φοιτητές που συνωστίζονται σε μπαρ και πάρτι, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό.

“Όποιος έχει συμπτώματα πάει στο γιατρό και απομονώνεται. Δεν πάει σε πάρτι και συγκεντρώσεις. Όπως κάναμε και την περίοδο του COVID-19. Είναι απλό”, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Βελτιώνεται η υγεία του 20χρονου φοιτητή

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η υγεία του 20χρονου φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είναι το τρίτο “θύμα” του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β’.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του αναμένεται να λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Από μέρα σε μέρα θα μεταφερθεί σε θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος ανέφερε στην εφημερίδα Πελοπόννησος: «Είναι πολύ καλά τα νέα για την υγεία του κι όλα δείχνουν ότι και ο τρίτος φοιτητής θα πάει πολύ καλά», ευχαριστώντας όλο το υγειονομικό προσωπικό που περιέθαλψε και τους τρεις φοιτητές.

«Όλη η ομάδα, η κ. Φλίγκου, ο κ. Μαραγκός και όλες οι άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως και το νοσηλευτικό μας προσωπικό κατάφεραν να τους σώσουν τη ζωή τους. Ο πρώτος φοιτητής έχει πάρει εξιτήριο και η δεύτερη φοιτήτρια νοσηλεύεται ακόμη στην Κλινική» πρόσθεσε ο κ. Μπάκος.

Προ των πυλών η κάλυψη του ακριβού εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση.

Έτσι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανοίξει η συζήτηση και υπάρχει θετική εισήγηση των επιστημόνων προς το κράτος, για την κάλυψη του ακριβού εμβολίου (κοστίζει από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση) από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας έως 1 έτους.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr