Ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες η Nova. Η εταιρεία κατέβασε κατά 33% τον πήχη εισόδου στην κινητή τηλεφωνία και από τα 12 ευρώ που ήταν πριν, με τη νέα εμπορική πολιτική της, ο πήχης αυτός κατεβαίνει στα 8 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία, καθιστά τελείως αναλογική τη ανάλωση του χρόνου ομιλίας, καθιστώντας την χρέωση ανά δευτερόλεπτο, από τρίλεπτο που ήταν πριν.
Ειδικότερα, με βάση τις νέες ανακοινώσεις της Nova, ο καταναλωτής πλέον με 8 ευρώ μπορεί να αποκτήσει σύνδεση Free2Go με βασικές παροχές 400 λεπτά ομιλίας, 40 SMS και 400 MB δεδομένων. Τα προνόμια δεν είναι πολλά, αλλά για όσους χρειάζονται μια λειτουργούσα σύνδεση για να τους καλούν ή για να κάνουν μια κλήση ανάγκης (π.χ. ηλικιωμένοι, παιδιά κ.λπ.), τώρα έχουν ένα πολύ χαμηλότερο σημείο εισόδου απ’ ότι πριν.
Μέχρι τις 14 Μαρτίου 2023, η ελάχιστη δαπάνη για την απόκτηση μιας λειτουργούσας σύνδεσης κινητού τηλεφώνου ήταν τα 12 ευρώ. Τόσο η Nova, όσο και οι ανταγωνιστές της, πρόσφεραν πακέτα καρτοκινητής από 12 ευρώ και στο ίδιο επίπεδο ήταν ο πήχης της ανανέωσης της υπηρεσίας. Τώρα ο πήχης αυτός υποχωρεί κατά 33% και διαμορφώνεται στα 8 ευρώ από την Nova.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ανάλωση χρόνου ομιλίας γίνεται αναλογικότερη, αφού πλέον ο καταναλωτής χρεώνεται ανά δευτερόλεπτο και όχι ανά τρίλεπτο που ίσχυε πριν. Με βάση το τελευταίο, είτε ο χρήστης μιλούσε ένα δευτερόλεπτο, είτε 179 δευτερόλεπτα, η εταιρεία του χρέωνε 180 δευτερόλεπτα. Έτσι μειώνονταν πολύ πιο γρήγορα ο χρόνος ομιλίας. Μάλιστα η χρήση ανά δευτερόλεπτο ισχύει από το πρώτο λεπτό χρήσης.
Επίσης, για όσους μετρούν τα ευρώ τους, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Nova προσφέρει πλέον τη δυνατότητα μεταφοράς (rollover) των παροχών που δεν κατανάλωσαν μέσα στο μήνα, στον επόμενο μήνα, εφόσον βεβαίως γίνει η ανανέωση των 8 ευρώ.
Η κίνηση της Nova αναμφίβολα παρασύρει το ανταγωνισμό. Την επομένη ημέρα της ανακοίνωσης της, απάντησε η Cosmote. Η τελευταία περιέλαβε πακέτο σύνδεσης και ανανέωσης του υπολοίπου στις συνδέσεις What’s Up με 8 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα ίδια προνόμια με εκείνο της Nova (400 λεπτά ομιλίας, 40 SMS, 400 ΜΒ). Ωστόσο σε αντίθεση με την Nova, η Cosmote διατηρεί το βήμα χρέωσης 3 λεπτών, ενώ δεν προσφέρει και το δικαίωμα μεταβίβασης των παροχών σε επόμενο μήνα.
Τα παραπάνω σηματοδοτούν την έναρξη πολέμου τιμών και στα «χαμηλά» επίπεδα χρήσης της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τώρα οι εταιρείες κινητής ακολουθούσαν τη στρατηγική της μείωσης των χρεώσεων στα «υψηλά» επίπεδα χρήσης (π.χ. μεσαία και ακριβά συμβόλαια) και της διεύρυνσης των χρεώσεων στα «χαμηλά» επίπεδα (π.χ. καρτοκινητά κ.λπ.). Έτσι ο πήχης εισόδου και ανανέωσης ενός καρτοκινητού από τα 5-6 ευρώ που ήταν πριν αρκετά χρόνια, βρέθηκε σταδιακά στα 12 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, στην κινητή τηλεφωνία υπήρχαν 4,7 εκατ. συνδέσεις συμβολαίου και 9,1 εκατ. συνδέσεις καρτοκινητής. Δηλαδή περίπου μία στις τρεις συνδέσεις ήταν συμβολαίου και οι υπόλοιπες καρτοκινητής. Ο ανταγωνισμός δε έχει «ανάψει» για τα καλά, μετά την είσοδο της νέας Nova στην αγορά, η οποία φαίνεται ότι «ανακατεύει την τράπουλα» των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Αυτή η αύξηση του ανταγωνισμού, αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Το περασμένο Φεβρουάριο ο ειδικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τις επικοινωνίες διαμορφώθηκε 1,6% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Η μείωση δε αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός ΔΤΚ (πληθωρισμός) για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο +6,1% απ’ ότι τον Φεβρουάριο του 2022.
Επίσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από το 2020 μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ειδικός ΔΤΚ στις επικοινωνίες υποχώρησε περίπου 5,8%, όταν ο γενικός πληθωρισμός διευρύνθηκε κατά 12,3%.
Πηγή: powergame.gr