Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 21:28
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια -Πρόταση να ελέγχουν ελληνικά μαχητικά το FIR της Β. Μακεδονίας






Στις αρχές Απριλίου και ειδικότερα στις 2 του επόμενου μήνα (είναι η πιθανότερη ως τώρα ημερομηνία) αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να προσγειωθεί στα Σκόπια συνοδευόμενος με ομάδα υπουργών αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών διασύνδεσης, ειδικότερα στον οδικό και το σιδηροδρομικό τομέα.

Στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού -την πρώτη μετά την αλλαγή ονόματος της γειτονικής χώρας- αναμένεται να συζητηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η Ελλάδα εξερχόμενη από την κρίση επιδιώκει να ανακτήσει τον κεντρικό της ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά και να στηρίξει ουσιαστικά τη γειτονική χώρα εμπεδώνοντας την εμπιστοσύνη και την συνεργασία.

Αυτός είναι και ο λόγος που λίγα 24ωρα αργότερα αναμένεται να φταίει στα Σκόπια ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με μια πρόταση για ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις, θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές ενώ -όπως μετέδωσε το Open- υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που θα αναβαθμίσει ποιοτικά την σύγκλιση των δύο χωρών.

Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συζητούν με ισχυρές πιθανότητες συμφωνίας ώστε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να συνδράμει τις Βορειομακεδονικές αρχές στον έλεγχο του εναέριου χώρου τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR της Βόρειας Μακεδονίας, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες να προσεγγίσουν το άγνωστο ίχνος και να αναφέρουν περί τίνος πρόκειται.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όταν μια χώρα δεν έχει τα απαραίτητα μέσα τότε μια άλλη συνδράμει σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό γίνεται ήδη με το FIR των Τιράνων και του Μαυροβουνίου όπου από κοινού συνδράμουν στον εναέριο έλεγχο η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πηγή: iefimerida.gr