Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 01:47
Αθλητικά

Η Σαουδική Αραβία σόκαρε την Αργεντινή – Απίστευτο κάζο για τον Μέσι και την παρέα του






H μεγαλύτερη – μέχρι την επόμενη – έκπληξη του Μουντιάλ είχε ως θύμα την Αργεντινή: Η παρέα του Μέσι είχε… τουπέ, ήταν τακτικά απροετοίμαστη και οι απίθανοι Σαουδάραβες έφτασαν σε μία τεράστια και ιστορική νίκη (2-1)!

Νο1 μάθημα για όλες τις ομάδες, σε όλο τον κόσμο, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη: Μπάλα δεν παίζουν ποτέ οι φανέλες και τα ονόματα, αλλά το πλάνο και η απόδοση στο γήπεδο. Η Αργεντινή μάλλον το… ξέχασε και το πλήρωσε πολύ ακριβά, αφού έπεσε θύμα της εξαιρετικής Σαουδικής Αραβίας στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Μουντιάλ.

Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε (με αυστηρό και καθαρά… VARίσιο πέναλτι στο 10′ από τον Μέσι), η Αργεντινή ήταν σε άλλο γήπεδο και οι Άραβες έφτασαν σε μία τεράστια και ιστορική νίκη με 2-1. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Αλμπισελέστε μετά από τρία χρόνια και 36 παιχνίδια (!), ενώ πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και για το μέλλον της παρέας του Μέσι στο Μουντιάλ, αφού στον όμιλο (και στα επόμενα ματς) υπάρχουν το Μεξικό και η Πολωνία.

Αντίθετα, η ομάδα του Ερβέ Ρενάρ εντυπωσίασε με το πλάνο της και την απόδοσή της. Μπορεί να είχε μόλις δύο τελικές στην εστία (και 100% ευστοχία), όμως η σκέψη για παγίδες στο οφσάιντ και πολύ κοντινές αποστάσεις στο κέντρο, με μία αμυντική γραμμή που ήταν σταθερά ψηλά, έγειρε σαφώς την πλάστιγγα υπέρ της στο τακτικό κομμάτι. Η ομοιογένεια και η χημεία ήταν επίσης δύο φανερά στοιχεία και η Σαουδική Αραβία έφτασε δίκαια στη νίκη, αφού κατάφερε να… υπνωτίσει το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για το ματς, αλλά και για την κούπα. Σκόρερ στην ιστορική μέρα για την Εθνική ομάδα της χώρας οι Αλ Σεχρί και Αλ Νταουσάρι, με τον δεύτερο μάλιστα να πετυχαίνει ένα καταπληκτικό γκολ.

Το ματς

Η Αργεντινή μπήκε καλύτερα στο ματς και έδειξε διάθεση να κυριαρχήσει. Μόλις στα 80″ μετά την σέντρα, ο Μέσι έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, ενώ λίγα λεπτά μετά η Αργεντινή κέρδισε πέναλτι (μέσω του VAR και κάτω από έντονη αμφισβήτηση) και ο ηγέτης της σκόραρε από την άσπρη βούλα, δίνοντας από νωρίς προβάδισμα στους Λατιοναμερικάνους. Μάλιστα, με αυτό το τέρμα ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έγινε ο πρώτος παίκτης ever που σκοράρει σε τέσσερα Μουντιάλ με την Εθνική Αργεντινής.

Βέβαια, το γκολ αυτό δεν πτόησε τους Σαουδάραβες, που έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και στάθηκαν εξαιρετικά σε όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Ερβέ Ρενάρ έπαιξε με απόλυτη επιτυχία τις παγίδες στο οφσάιντ και οι επιθετικοί της Αργεντινής «μπλόκαραν» εντελώς. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες σκόραρε δύο φορές όντας – έστω και οριακά – ακάλυπτος, ο Μέσι… έπαθε ακριβώς το ίδιο και γενικά η «Αλμπισελέστε» έδειξε να μην έχει λύσεις σε αυτό που έβλεπε από την γραμμή άμυνας των αντιπάλων της. Βέβαια, σε εκείνο το σημείο του αγώνα, η Αργεντινή δεν απειλήθηκε καθόλου και είχε τον έλεγχο του ματς, ενώ είναι σαφές πως κάποια… εκατοστά αρκούσαν για να φέρουν ακόμα ένα γκολ και να αλλάξουν εντελώς την εξέλιξη του αγώνα.

Όλα άλλαξαν με το που ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Οι Ρομέρο – Οταμέντι… κοιμήθηκαν και ο Αλ Σεχρί σκόραρε από διαγώνια θέση, σε ένα ιστορικό γκολ που έβαλε… φωτιά στο ματς και στην Αργεντινή, η οποία έπρεπε να κατάλαβει σε αυτό το χρονικό σημείο ότι δεν παίζει μόνη της στο γήπεδο.

Ο… ύπνος του φαβορί συνεχίστηκε και το αουτσάιντερ έκανε άμεσα την ανατροπή. Με ένα πραγματικά εκπληκτικό γκολ, ο Σαλέμ Αλ Νταουσαρί «ντύθηκε» για λίγο Μέσι και η Σαουδική Αραβία πήρε κεφάλι στο σκορ, ξεσηκώνοντας τους φιλάθλους της και διαψεύδοντας με εμφατικό τρόπο όσους πίστευαν ότι η Αργεντινή θα έκανε περίπατο.

Αν και οι περισσότεροι περίμεναν αντίδραση από την μεριά των Λατινοαμερικάνων, η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή παρέμεινε σε mood… χαμηλών στροφών. Ο Σκαλόνι το πάλεψε από τον πάγκο και έκανε μαζεμένες αλλαγές, όμως στην ουσία δεν αλλάξαν πολλά: Ο Μέσι ήταν αποκομμμένος και απομονωμένος, οι κινήσεις από τα χαφ (που ήταν απαραίτητες για να “σπάσει” η αμυντική γραμμή των αντιπάλων) δεν ήρθαν ποτέ και χρειάστηκαν μόνο δύο σπουδαίες επεμβάσεις από τον τερματοφύλακα Αλοβαίς για να διατηρηθεί το σκορ στο 2-1 και να ολοκληρωθεί ένα πραγματικό… κάζο για τους Αργεντινούς.

Αργεντινή: Μαρτίνες, Ταλιάφικο (Ακούνια), Ρομέρο (Μαρτίνες), Οταμέντι, Μολίνα, Παρέδες (Φερνάντες), Ντε Πολ, Ντι Μαρία, Γκόμεζ (Άλβαρες), Μαρτίνες

Σαουδική Αραβία: Αλοβαίς, Αλμπουλάχι, Αμπντουλχαμίντ, Αλσαχράνι (Αλμπουραίκ), Αλταμπάκτι, Αλφαράζ (Αλ Αμπίντ – Αλάμρι), Αλμάλκι, Κάνο, Φεράς (Ασίρι), Αλ Νταουσάρι, Αλ Σέχρι (Αλγκανάμ).