Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 20:25
ΒόλοςΤοπικά

«Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος», το μότο της Κιβωτού -Αποκαλυπτικές εικόνες και μαρτυρίες για τη δομή στον Βόλο






«Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος». Αυτό ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «μότο» στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η φράση αυτή είχε κεντηθεί και είχε γίνει κάδρο σε δομές, όπως αυτή στο Διμήνι του Βόλου.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το iefimerida προέρχονται από έναν χώρο της εν λόγω δομής πάνω σε μια βιβλιοθήκη, και μάλιστα δίπλα ακριβώς, όπως φαίνεται, είχε τοποθετηθεί και φωτογραφία με τον πατέρα Αντώνιο.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το iefimerida -«Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος»

Για το συγκεκριμένο παράρτημα, όπως έχει αναφέρει το iefimerida, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα, έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Βόλου, για τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμών φιλοξενούμενων παιδιών, από άτομα του στενού κύκλου του ιερέα, ενώ είναι το ίδιο παράρτημα όπου στις 17 Ιανουαρίου 2022 είχε πραγματοποιηθεί κλοπή με λεία περίπου 30.000 ευρώ, δωροεπιταγές κ.ά. από χρηματοκιβώτιο, για την οποία είχαν συλληφθεί τρία παιδιά της δομής, 18, 17 και 16 ετών.

Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενη της Κιβωτού
Πρώην εργαζόμενη της δομής της Κιβωτού στον Βόλο αποκαλύπτει στοιχεία για το τι είχε συμβεί το επίμαχο διάστημα.

«Για τους ξυλοδαρμούς, όλα τα ξέραμε, τα καταθέσαμε. Μοίρασαν τα παιδιά κατευθείαν μετά το περιστατικό της κλοπής, τον Ιανουάριο του 2022. Τον έναν τον έστειλαν στη Χίο, τον έναν τον κράτησαν στο Διμήνι και τον άλλον τον έστειλαν στον Άνω Βόλο, όπου τον έβαλαν σε ένα παράσπιτο μόνο του για να περάσει ο καιρός να ενηλικιωθεί και να φύγει. Η εντολή ήταν μόνο να τον ταΐζουν. Δεν είχε καμία επίβλεψη».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, δύο από τα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν από πρόσωπο το οποίο είχε ανέβει από την Αθήνα στον Βόλο, μαζί με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα.

«Ανέβηκαν από την Αθήνα στο Διμήνι και στον Άνω Βόλο, ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, ο Π…. που είχε και το παιδί του μαζί, σαν εκδρομή. Εμείς στεκόμασταν προσοχή. Ήταν πάγια τακτική η τρομοκρατία. Ο τρόπος που μας αντιμετώπιζαν ήταν άσχημος. Μας αντιμετώπιζαν σαν να ήμασταν υποτελείς και όποιος δεν ακολουθούσε τη γραμμή της Κιβωτού έφευγε».

Η εσωτερική… ανάκριση στην Κιβωτό
Σημαντικά είναι τα όσα περιγράφει η πρώην εργαζόμενη σχετικά με την «ενδοϋπηρεσιακή» έρευνα, πριν από εκείνη της Ασφάλειας Βόλου.

«Πριν ξεκινήσει η έρευνα της Ασφάλειας υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε μια ενδοϋπηρεσιακή, σε εισαγωγικά, έρευνα.

Όρισαν από το διοικητικό κάποια επιτροπή η οποία θα ερχόταν επιτόπου να πάρει καταθέσεις από τους παιδαγωγούς και από τα παιδιά τα οποία ήταν χτυπημένα.

Αυτή όμως η επιτροπή αποτελούνταν από τον … (σ.σ.: κατονομάζει βασικό πρόσωπο της δομής). Μέσα στο γραφείο όπου μας καλούσαν για να πούμε τι είχε συμβεί, στον ίδιο χώρο τύχαινε να είναι και η … (σ.σ.: κατονομάζει άλλο βασικό πρόσωπο), η οποία τα γνώριζε όλα.

Ήταν και η γυναίκα του Π… (σ.σ.: του ατόμου που φέρεται να είναι υπεύθυνος για τους ξυλοδαρμούς) που ήρθε μαζί με τον … και περιφέρονταν μέσα στο σπίτι σαν φάντασμα και καθόταν στο δίπλα γραφείο όλη την ώρα της διαδικασίας αυτής.

Μέσα στο γραφείο ήταν (σ.σ.: κατονομάζει τα δύο πρόσωπα ξανά στα οποία αναφέρθηκε και πιο πάνω) που και οι δύο την ημέρα του ξυλοδαρμού των παιδιών στο Διμήνι ήταν παρόντες. Ο ένας πιθανόν και εμπλεκόμενος όπως αναφέρουν τα παιδιά».

Έβαζαν τα παιδιά να κάνουν δουλειές γιατί «δεν έφταναν τα λεφτά για προσωπικό»
Εν τω μεταξύ, παρά τα εκατομμύρια που είχαν καταλήξει, όπως προκύπτει από την έρευνα των ελεγκτικών αρχών, στην Κιβωτό, οι διοικούντες φέρονται να ανέφεραν πως δεν υπήρχαν χρήματα για πρόσληψη προσωπικού. Αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη:

«Αναγκαστικά κάθε παιδί καθάριζε το κρεβάτι του, την ντουλάπα του, βγάζανε μετά βάρδιες να σφουγγαρίζουν το δωμάτιό τους, να καθαρίζουν τους διαδρόμους, να κάνουν τα τζάμια, έβαζαν τα παιδιά και έκαναν δουλειές ενώ δεν έπρεπε, με τη δικαιολογία ότι δεν φτάνουν τα λεφτά για παραπάνω προσωπικό.

Εμάς μας έκαναν συστάσεις να μη μιλάμε μεταξύ μας, να μη μεταφέρουμε ιδέες και προβληματισμούς ο ένας στον άλλον.

Στις συνελεύσεις που κάναμε ήταν χαρακτηριστικό το μότο της κιβωτού “η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος”. Αυτό σημαίνει συμμετοχή, σημαίνει “ομερτά”. Η σιωπή είναι συγκάλυψη».

Πηγή: iefimerida.gr