Το γέλιο έχει εδώ και πολύ καιρό ανακηρυχθεί ως μια παγκόσμια θεραπεία, η οποία διαφημίζεται για την ανακούφιση από το στρες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αποτελεί βασική πτυχή της χαρούμενης ζωής και ενθαρρύνεται ακόμη και από υπηρεσίες υγείας όπως το NHS για τα πολυάριθμα οφέλη του. Πράγματι, η παροιμία ότι «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» έχει βάση στην αλήθεια, με μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία και ευτυχία, απελευθερώνοντας το στρες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό έχει τονιστεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επιδίωξης της καλής υγείας στον απόηχο της πανδημίας Covid.
Ωστόσο, υπάρχει μια λιγότερο συζητημένη, πιο ανησυχητική πτυχή του γέλιου που κρύβεται στη σκιά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γέλιο μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, να γίνει ακόμη και απειλητικό για τη ζωή. Ακολουθούν μερικοί ανησυχητικοί τρόποι με τους οποίους το γέλιο θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες:
1. Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Μια υπερβολική κρίση γέλιου θα μπορούσε να αποβεί μοιραία αν προκαλέσει τη διάρρηξη ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος. Ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας Dr. James Hamblin προειδοποιεί ότι ένα και μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη ενός κρυμμένου ανευρύσματος, οδηγώντας σε καταστροφικά αποτελέσματα.
2. Άσθμα: Για τα άτομα με άσθμα, το γέλιο μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε υπεραερισμό, προκαλώντας στένωση των αεραγωγών και πυροδοτώντας συμπτώματα άσθματος.
3. Επιληπτική κρίση: Μια ανεξέλεγκτη κρίση γέλιου μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας ζελατινώδους κρίσης, που συνήθως υποδηλώνει έναν μικρό όγκο στον υποθάλαμο. Αν και είναι σπάνια, με περίπου ένα στα 1.000 παιδιά να πάσχει, πρόκειται για μια κατάσταση όπου το γέλιο δεν είναι θέμα χαράς αλλά μια ανησυχητική ιατρική ανωμαλία.
Αν και αυτά τα σενάρια είναι ομολογουμένως σπάνια, υπογραμμίζουν ένα σημαντικό μήνυμα: τα πάντα, ακόμη και το γέλιο, μπορεί να έχουν τα όριά τους. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι το σώμα μας, αν και ανθεκτικό, έχει επίσης τρωτά σημεία που μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και από τις πιο φυσικές ανθρώπινες αντιδράσεις.