Ένα πράγμα αναγνωρίζουν στον Αχιλλέα Μπέο εχθροί και φίλοι: ξέρει από μπάλα! Γνωρίζει καλά την πιάτσα και μετά από χρόνια εμπειρίας κατέχει την τεχνογνωσία δημιουργίας καλών ομάδων, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Βόλου στη Superleague την τελευταία τετραετία.
Όμως παράλληλα ο Δήμαρχος Βόλου φαίνεται πως ενδιαφέρεται και για τις σύγχρονες ποδοσφαιρικές τάσεις. Η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα που παρουσιάζουν οι ακαδημίες της ΠΑΕ δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Οφείλεται σε στρατηγική επιλογή της διοίκησης με τον Αχιλλέα Μπέο να υποδέχεται με μια χαρακτηριστική ρήση οποιονδήποτε συνεργάτη των ακαδημιών: «Θέλω παίκτη για τη μεγάλη ομάδα!». Αυτό το επαναλαμβάνει σε όλους, προπονητές, γυμναστές, αναλυτές, τονίζοντάς τους ότι το αποτέλεσμα δεν τον ενδιαφέρει.
Από το Βόλο έχουν αναδειχθεί ήδη δύο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, δεν ήταν όμως δικά του «προϊόντα». Ο πρώτος σκόρερ της ολλανδικής Eredivisie Τάσος Δουβίκας εξελίχθηκε μέσα από τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά έπαιξε 26 ματς και σκόραρε 10 φορές με το Βόλο τη σεζόν 2020/21. Αυτό ήταν και ο «εισιτήριό» του για μια πολύ καλή μεταγραφή στην Ουτρέχτη. Ο Γιώργος Κούτσιας είναι γνωστό πως αποτέλεσε σπουδαίο project των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, όμως στην επαγγελματική του εξέλιξη τον πλέον αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο Βόλος (23 συμ., 5 γκολ μέσα σε πέντε μήνες) και έτσι έγινε πιο εύκολη η μεταγραφή του στη Chicago Fire. Αυτές οι δύο περιπτώσεις συν μία τρίτη, του 19χρονου Δημήτρη Μεταξά ο οποίος πήρε 21 ματς φέτος, δείχνουν ότι ο Βόλος αρχίζει πλέον να ειδικεύεται στην εξέλιξη και μεταπώληση νέων ποδοσφαιριστών.
Ο ρόλος των ακαδημιών
Επειδή κανείς από τους τρεις προαναφερθέντες δεν αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου, η λογική σκέψη που διέπει τους ανθρώπους της ΠΑΕ είναι ότι ήλθε η στιγμή αυτό να αλλάξει! Η εντολή (μέσω της… ατάκας) του Αχ. Μπέου είναι σαφής και πάνω σε αυτήν δομήθηκε ένα σύστημα οργάνωσης που εφέτος απέδωσε καρπούς και από πλευράς αποτελεσμάτων.
Το πλάνο που διέπει όλο αυτό το σύστημα, είναι να προετοιμάσει ποδοσφαιριστές οι οποίοι να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο εκείνων της πρώτης ομάδας.
Υπεύθυνος των αγωνιστικών τμημάτων Κ17, Κ19 είναι ο Χρήστος Οικονόμου, όμως αυτό που χαρακτηρίζει τις ακαδημίες του Βόλου είναι η ομαδική λειτουργία. Μαζί με τους προπονητές Λευτέρη Καλογήρου (Κ19) και Φώτη Αγραφιώτη (Κ17) συνεργάζονται σε καθημερινή βάση με στόχο να κλείσουν την «ψαλίδα» ανάμεσα στον παίκτη της Κ19 και τον επαγγελματία της πρώτης ομάδας. Από κοντά και ο υπεύθυνος της Κ15 Αντώνης Δαλούκας, ο προπονητής της Κ15 Γιάννης Ακτσαλής, ο Θοδωρής Πολυχρόνου (βοηθός του Καλογήρου στην Κ19), ο Χρήστος Καλαϊτζίδης (γυμναστής), ο Αποστόλης Τσιτζιλιώνης (προπονητής τερματοφυλάκων) και ο Κώστας Τουρσούγκας (βοηθός του Αγραφιώτη στην Κ17).
Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια άρχισε να φαίνεται και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Η Κ17 ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος καθώς απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης και έφτασε στον τελικό των μπαράζ και έχασε στις λεπτομέρειες (2-1) από την ΑΕΚ, μια θέση στο Final-4. Ας δούμε πώς αντιμετωπίστηκε το αποτέλεσμα αυτό από τα Social Media του Volos Academy, που λειτουργούν υποδειγματικά (κι αυτό είναι επίσης δείγμα γραφής σοβαρής οργάνωσης).
Τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά και στοχευμένα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σε κάθε γκρουπ με ιδέες οι οποίες έχουν παρθεί από τις επαφές και τη συνεργασία με τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους σε επίπεδο ακαδημιών. Για παράδειγμα τα αγωνιστικά τμήματα στελεχώνονται πάντα και με παιδιά μικρότερης ηλικίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια. Στην εφετινή Κ15 με παίκτες γεννηθέντες το 2008 υπήρχαν και 12 παιδιά του 2009. Οι παίκτες αυτοί αγωνίστηκαν κυρίως στο τοπικό πρωτάθλημα Κ14 της ΕΠΣ Θεσσαλίας, το οποίο κατέκτησαν με άνεση, ενώ έχουν παίξει φιλικά και ήταν απόλυτα ανταγωνιστικοί απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. Άρα, είναι ως ένα βαθμό έτοιμοι για την επόμενη Superleague Κ15.
Η σταδιακή προσαρμογή είναι πολύ σημαντική. Εξίσου κομβικής σημασίας είναι η ανίχνευση και η αξιοποίηση των εγχώριων ταλέντων. Οι άνθρωποι του Βόλου έκαναν την έρευνά τους και διαπίστωσαν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, κάθε χρονιά αναδεικνύει και έναν παίκτη που μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Πιο μικρός απ΄όλους είναι ο Μπάμπης Κωστούλας (2007) που έχει επαγγελματικό συμβόλαιο και συμμετοχή στη Β΄ ομάδα του Ολυμπιακού, προερχόμενος από τις ακαδημίες Αγίας Άννας Βόλου. Ο μεγάλος αδελφός του Κωνσταντίνος (2005) ανήκε στην ομάδα του Βόλου, όμως έφυγε στα 15 καθώς δεν είχε συσταθεί τότε ομάδα Κ15. Σε ακαδημίες του Βόλου έκαναν επίσης τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα ο Δημήτρης Κωστόπουλος (2003, Παναθηναϊκός Β΄) και ο Θοδωρής Καλόγηρος (2004, ΠΑΟΚ Κ19), Ηλίας Χριστόπουλος (2003, Αστέρας Τρίπολης), όμως ο πιο γνωστός απ΄όλους δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Κωνσταντέλια (2003). Το wonderkid του ΠΑΟΚ προέρχεται από τις ακαδημίες Αγίας Παρασκευής Βόλου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων της ΠΑΕ, ο νομός μπορεί να τροφοδοτήσει τα ηλικιακά γκρουπ με οκτώ έως δώδεκα παιδιά ανά έτος. Αυτό σημαίνει αφενός ότι πρέπει τα ταλέντα να εντοπίζονται νωρίς, αφετέρου ότι το scouting πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους νομούς, έστω γειτονικούς.
Εχέγγυο της σωστής λειτουργίας είναι, επίσης, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Όλγα Βασδέκη» στο οποίο προπονούνται και τα τρία τμήματα του Βόλου που αγωνίζονται στη Superlague (Κ15, Κ17, Κ19). Αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλους τους προπονητές να έρχονται καθημερινά σε επαφή και να συνεργάζονται έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για όλα τα τμήματα, όλους τους παίκτες. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλες τις παροχές των εγκαταστάσεων με γυμναστήριο, αίθουσα βίντεο και όλα όσα χρειάζεται ένας νεαρός ποδοσφαιριστής για να εξελιχθεί.
Με δεδομένο ότι μόνο στην εφετινή σεζόν πήραν συμμετοχή στην πρώτη ομάδα έξι παίκτες κάτω των 21 ετών, η ΠΑΕ της Μαγνησίας δείχνει να έχει συλλάβει απόλυτα την λογική που διέπει πλέον το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τα μικρά και μεσαία club: ανάδειξη, εξέλιξη, πώληση.
Πηγή: gazzetta.gr